• Načítám...
>

V pražských Hostavicích posvětili nová Boží muka

  • 27. července 2023,
  • 17:11,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Lipová alej v Hostavicích má nová Boží muka. Koncem července proběhlo i jejich slavnostní svěcení, které doprovodila skladba Ave Maria v podání operní pěvkyně Hany Peckové. Akce se vedle občanů Hostavic zúčastnilo také vedení městské části Praha 14.

Reklama

Křížků, Božích muk a smírčích kamenů stojí u cest na pole nebo před obcemi spousta. Většinu z nich tam ale lidé umístili před mnoha desetiletími, ba i staletími. Občas se ale najde výjimka. Úplně nová Boží muka stojí například u lipové aleje v pražských Hostavicích.

"Tato akce vznikla na základě lidí spolku a i občanů Hostavic, kde jsme tuto alej dali do soutěže alej roku 2023. Tam jsme se inspirovali, kde byly různé typy alejí, kde Boží muka byla, tak jsme si řekli, co třeba ta Boží muka zrovna udělat v naší aleji," řekl Radek Novotný - spolek Hostavice.

"Když spolek Hostavice oslovil vedení městské části s myšlenkou, že by takovouto kapličku Boží muka rádi zrealizovali na městské části, tak jsme to určitě vnímali jako příležitost podpory nejen občanů, ale i místních komunit," řekl Soňa Tománková - místostarostka MČ Praha 14.

Koncem července pak Římskokatolická farnost na nová Boží muka umístila sošku Panny Marie a takhle už vypadalo slavnostní svěcení místa.

"Modlili jsme se za občany, přimlouvali jsme se za naše město, snažili jsme se udělat takové zamyšlení u nově postavených Božích muk," řekl Edward Walczyk - farář.

Vybudování hostavických Božích muk zafinancoval místní občan Martin Mikulančák.

"Hostavický spolek, kde jsme všichni spolužáci a tady jsme to dětství měli, že jsme tam v pískovně chytali bělice a na Čihadlech jsme sáňkovali a ty křesťanské hodnoty a ten mariánský kult je tady u nás v Čechách hodně rozšířený a myslím si, že každý se v této uspěchané době chce na chvilku zastavit, sednout si, poprosit, poděkovat, toto místo nás prostě přitáhlo, že to tady má být a ta panenka je krásná, z toho mám radost," řekl Martin Mikulančák - sponzor.

"V dnešní době taková místa, jako jsou Boží muka, jako jsou kapličky, jako jsou přidružené kříže, nás mohou vést k zamyšlení, proč jsme vytratili úctu a proč je tak důležitá v našem životě, proč se máme vracet k těm tradicím, ve kterých vidíme potom ten duchovní rozměr života každého z nás," řekl Edward Walczyk - farář.

Slavnostnímu obřadu v hostavické lipové aleji v Praze 14 přihlížely asi dvě desítky lidí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu