• Načítám...
>

Do ZŠ Bratří Venclíků se děti nově dostanou bezpečněji

  • 31. srpna 2023,
  • 8:18,
  • PRAHA 14,
  • Jaroslav Šetlík

V rámci projektu Bezpečné cesty do škol, který Praha 14 na svém území postupně realizuje, se v okolí Základní školy Bratří Venclíků na Černém Mostě v následujících týdnech postupně odehraje několik změn především ve stávajícím dopravním značení. V oblasti přibude zhruba 15 nových parkovacích míst, nedaleko školního vchodu bude vyznačeno K+R parkoviště pro vysazování a vyzvedávání dětí a dojde i k dalším úpravám.

Reklama

V okolí Základní školy Bratří Venclíků došlo k několika změnám, které se týkají silničního provozu. Stalo se tak v rámci projektu Bezpečné cesty do škol.

"Základní škola Bratří Venclíků je vlastně první ze tří základních škol, které byly postaveny na Černém Mostě, je tedy nejstarší a k jejímu otevření došlo již k 1. září roku 1981, tedy před 42 lety. Zatímco budova prošla a nadále i prochází rekonstrukcemi, renovacemi, stejně tak interiéry školy nebo školní hřiště, tak bohužel okolí školy, až na několik výjimek, bohužel přes 40 let zůstalo beze změn," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka), místostarostka MČ Praha 14.

V oblasti přibylo zhruba 15 nových parkovacích míst, nedaleko školního vchodu je také například vyznačeno K+R parkoviště pro vysazování a vyzvedávání dětí. Nově je také v ulici vedoucí k základní škole omezena rychlost maximálně na 30 km/h, bylo kompletně obnoveno, případně upraveno vodorovné značení v celé ulici či například vyznačeno nové stání pro motorky. Došlo také k rekonstrukci přístupového chodníku k hlavnímu vstupu do budovy školy vč. zábradlí.

    "Dopravní situace kolem školy je ráno dosti nebezpečná, zejména pro naše děti, protože někteří rodiče vozí děti ráno do školy téměř až ke vchodu a je to tady velmi nebezpečné a nepřehledné, ta dopravní situace. Proto jsme velmi rádi, že se tady začíná realizovat projekt Bezpečné cesty do škol a jsme velmi vděční městské části a zejména paní místostarostce za to, že se konečně něco děje," řekla Klára Machová, ředitelka ZŠ Bratří Venclíků.

    "Těch změn je několik, začneme tím parkováním, dále se změnilo umístění kontejnerů na tříděný odpad a tou zásadní změnou je zde dole přechod pro chodce místo místa pro přecházení, protože to místo pro přecházení má jiný režim, než právě tento bezpečnější přechod," řekl Petr Vomáčka, vedoucí odboru dopravy ÚMČ Praha 14.

    Proměnou neprošlo ale pouze prostranství před školou. Úpravy probíhaly také například v blízkosti autobusové zastávky Rajská zahrada. 

    "Tuto záležitost vnímám jako velice důležitou, velice potřebnou a zejména v souvislosti s tím, že primárním předpokladem pro to je, aby mohly děti chodit bezpečně do škol. Oni nerekonstruují jen okolí školy, ale paní místostarostka se snažila se svým týmem tak, aby v podstatě děti, které přijíždí autobusem, se dostaly bezpečně do školy po přechodech, vyhrazených koridorech," řekla Lucie Kubesa (ODS), předsedkyně výboru životního prostředí a veřejného prostoru ZHMP. 

    V rámci projektu Bezpečné cesty do škol došlo k opravě schodů u zastávky autobusu Rajská zahrada. Na opravených schodech je nově vyobrazení sochy kameníka, která je fyzicky o kus dál. 

    "Úpravu vnímám velice pozitivně, jelikož socha kameníka tady stojí od začátku výstavby sídliště Rajská zahrada, je tady první část Černý Most I a v minulosti byla přezdívaná vtipně opilý Košičan, jelikož tuto část sídliště stavěly povětšinou slovenské firmy," řekl Vojtěch Havlovec, místní patriot.

    V projektu Bezpečné cesty do škol hodlá v budoucnu radnice Prahy 14 pokračovat i v okolí dalších škol.

    Reklama

    Mohlo by Vás zajímat


    Nejnovější zprávy PRAHA

    Nejčtenější zprávy

    Reklama

    PR články

    Více PR článků
    Zavřít reklamu