• Načítám...
>

V Praze 14 vznikl nový rekord

  • 13. října 2023,
  • 14:36,
  • PRAHA 14,
  • Jaroslav Šetlík

Ve volnočasovém centru H55 v Hloubětíně jsou k vidění kyanotypie Jiřího Ryndy. Součástí vernisáže této výstavy byl pokus o vytvoření nového rekordu. Ten se povedl a je zapsán v České knize rekordů.

Reklama

V Praze 14 vznikl nový český rekord. Je jím vytvoření historicky největší kyanotypie na skleněném povrchu.

"Kyanotypie jako taková je stará historická fotografická technika, která je v podstatě kontaktní, to znamená, že musíte mít negativ, který se vám obtiskne na ten pozitiv, do papíru se to dělá zcela běžně, ale na takovém povrchu, jako je sklo, ze kterého ta emulze v podstatě sjede, tak to je to gró, které my se tady pokoušíme pokořit, aby nám to zůstalo i na takovém povrchu, jako je sklo," řekl Jiří Rynda, autor výstavy.

"Za malou chvilku se možná staneme svědky nového českého rekordu největší kyanotypie na skle, což předtím ještě nikdy nikdo nezkoušel v této velikosti ve formátu A3 a pokud se to panu Ryndovi povede, tak na Praze 14 budeme svědky nového zápisu do České knihy rekordů," řekl Josef Vaněk, programový ředitel Agentury Dobrý Den.

Pokus o vytvoření nového českého rekordu byl součástí vernisáže výstavy kyanotypií Jiřího Ryndy pod názvem To samý v tmavě modrym. Samotná výstava je seřazena do tří fází.

"Fáze za mnou, to jsou v podstatě portréty, ale nejsou to klasické portréty, je to dělané technikou, která je analog, to znamená, že jsem nepoužil digitál a všechny ty obrázky nebo fotografie, které jsou za mnou, jsou dělané na jeden záběr, to znamená jedno políčko. Není to žádné skládání vícero negativů do sebe. V podstatě toto jsou portréty, pak je tady část, která je věnovaná decentnímu aktu a nahoře je taková část pohybová na dlouhý čas, kde v podstatě modelka kolem sebe měla takovou zvláštní šálu," řekl Jiří Rynda, autor výstavy.

Výstava je k vidění ve volnočasovém centru H55.

"Toto je prostor městské části, který jsme vybudovali jako místo pro komunitní setkávání, je to naše takzvaná H55 na adrese Hloubětínská 55, centrum, které má kavárnu, místní knihovnu a sál, ve kterém se konají různé akce nejen městské části," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

Konají se zde například nejrůznější kurzy nebo i divadelní představení pro děti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu