• Načítám...
>

Rajská zahrada se dočkala železniční stanice

  • 22. prosince 2023,
  • 11:52,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Na nové vlakové zastávce Rajská zahrada v Praze 14 už staví vlaky. Ty příměstské ve směru na Kolín, Mělník nebo Milovice, v opačném směru pak na Masarykovo nádraží. Vlaky tu zastavují v intervalu 10 až 15 minut ve špičce ve všední dny, o víkendech a mimo špičku pak po 15 až 30 minutách.

Reklama

Na Rajské zahradě v Praze 14 začaly nově zastavovat také vlaky. Vznikla tam totiž stejnojmenná železniční stanice. Přispět má především ke zlepšení městské i příměstské dopravy.

“V posledních letech došlo k prudkému nárůstu obyvatel bydlících těsně na hranicích Prahy, důsledkem je, že každý den máme v Praze něco mezi 300 - 400 tisíci automobily právě těchto občanů, kteří je využívají k tomu, aby jezdili do Prahy. Toto je jedna z možností, jak se mohou do Prahy kvalitně a rychle dostat, aniž využijí tu individuální dopravu,” řekl Martin Sedeke (ODS) - zastupitel hl. m. Prahy.

Vlaky tu zastavují u zastřešených nástupišť, která mají délku 220 metrů. Spolu s tím tak vznikl i nový dopravní uzel.

“Touto novou zastávkou jsme lidem i cestujícím umožnili rychlejší přesun do města i z města do oblasti Černého Mostu na Rajské zahradě a Na Hutích,” řekl Viktor Bouše - hlavní inženýr stavby, Správa železnic.

Na vlakové nástupiště tu místní obyvatelé čekali řadu let. Železniční trať tady funguje *od roku 1873, vlaky tu ale dosud nikdy nestavily. Přitom to byly právě saze parních lokomotiv, od kterých zčernal most nad dráhou a tak vlastně lokalita dostala své jméno Černý Most. Po 150 letech tak místní mohou projíždějící vlaky také využít.

"Konečně jsme se dočkali. Jsme si vědomi, že v tuto chvíli přístup ze sídliště Černý Most není ještě zcela ideální, protože chybí dokončit poslední část lávky, která vede od železniční zastávky směrem k tubusu metra Rajská zahrada a lidé dosud musí používat nedaleký podchod pod Chlumeckou ulicí a chodník kolem čerpací stanice," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) - místostarostka MČ Praha 14.

"Máme dokončenou lávku přes železnici, která se napojuje na nástupiště, aby se lidé mohli dostat od vlaku a chybí nám dokončit část lávky, která je propojení k metru. Předpoklad je zprovoznění lávky někdy na začátku jara," řekl Ondřej Ehrenberger - stavbyvedoucí, Strabag.

Zastávka je součástí nového tříkolejného úseku mezi železničními stanicemi Praha - Vysočany a Mstětice. Kompletní modernizace trati přišla na 5,4 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu