• Načítám...
>

Divokých prasat je v Řepích čím dál více

  • 30. dubna 2021,
  • 13:36,
  • PRAHA 17,
  • Lukáš Kubát

Na několika místech Prahy 17 se stále častěji objevují stopy po prasatech divokých. Ta po sobě často nechávají rozrytou půdu a jejich migraci nezabrání ani plot. Navíc bachyně se selaty může být často nebezpečná a to jak pro psy, tak i lidi.

Reklama

V pražských Řepích můžete na procházce narazit na prase divoké. V posledních dvou letech se navíc podle Jana Farkače z Řepské zoologické skupiny v Praze 17 s divokými prasaty doslova roztrhl pytel.

"Stopy, které v posledních několika letech byly i ve vnitřní části Řep, se letos znásobily a v březnu byly natočené i prasnice s mláďaty a to přesně v místech, kde teď jsme," řekl Jan Farkač, člen Řepské zoologické skupiny. 

Jen pár metrů od Kostela svatého Karla Boromejského tak bylo vyfotografováno devět mláďat a dvě dospělé samice. Právě bachyně se selaty může být hodně nebezpečná.

"Třeba volně pobíhající psi - to může být i nebezpečné, což dokumentuje i příklad, kdy jeden volně pobíhající pes asi před třemi týdny setkání s divokým prasetem nepřežil," řekl Jan Farkač. 

V honitbách jsou divoká prasata spíše nočním zvířetem, v místech kde honitby nejsou, jako tady v Řepích, jsou ale divoká prasata aktivní i ve dne.

"Jsou v křovinách a několik hodin se snaží najít potravu a potom když hrabou v zemi, tak ty výhrabky ukazují, že na tom území jsou, když je člověk přímo nevidí. Každopádně divoká prasata chodí z oblasti od Hostivic, dokonce tady podlézají ploty kolem dálnice a silničního okruhu kolem Prahy, kde jsou z obou stran výhrabky a kde je jednoznačné, že ta prasata i pod tím plotem podlézají. Vzhledem k tomu, že tady není žádná honitba, tak se nedají střílet. Možná by se dala odchytávat, ale bude to boj s větrnými mlýny, protože těch prasat je obrovská spousta. Při aktivitách prasat a jejich obrovské natalitě si myslím, že to nebude vůbec jednoduché, možná až nemožné," řekl Jan Farkač. 

Z Řep divoká prasata putují i dále do Prahy a v minulosti pobývala třeba v Oboře Hvězda nebo v areálu Nemocnice Na Homolce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu