• Načítám...
>

V Řepích se přejmenovala ulice

  • 29. června 2018,
  • 18:20,
  • PRAHA 17,
  • Jaroslav Šetlík

Desítky obyvatel Prahy 17 se zúčastnily slavnostního přejmenování ulice Lehotského na Peřinovu a to na počest generála Františka Peřiny, který část svého života prožil v této městské části.

Reklama

Ulice Lehotského v Řepích nově nese název Peřinova, a to na počest generála Františka Peřiny. 

"Pan generál byl významný pilot už za první republiky. Jeho schopnosti byly vynikající a proslavil se nejvíce ve Francii, ve Velké Británii, kdy měl opravdu těch sestřelených letounů velmi mnoho. Samozřejmě vynikal i tím, že byl velmi výrazná osobnost, což mezi piloty bylo takových mnoho, ale právě díky jeho smyslu pro humor a díky tomu, že měl velkou chuť do života, tak dokázal i dalším generacím předávat ten odkaz těch druhoválečných pilotů," řekl Marek Maxim Švancara, Kaplan 21. základy taktického letectva. 

"Přejmenování ulice souvisí s místní ZŠ, která nese jméno tohoto pilota druhé světové války už od roku 2002. Jelikož ve Starých Řepích nám vznikla nová výstavba a museli jsme tam vymyslet nový název ulice, tak jsme se rozhodli, že by se to hodilo, a že ten název Lehotského, jak se tato ulice jmenovala, bychom přesunuli právě na ty nové domy, kde to nemá tu tradici a význam takový, jako když se Peřinova bude jmenovat právě tato ulice, která ústí k ZŠ Generála Peřiny. Právě v letošním roce jsme se rozhodli, že bychom tuto ulici přejmenovali tak trochu i jako hold a k výročí 100 let od vzniku republiky," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17.

Generál František Peřina žil v pražských Řepích v letech 1993 až 2006 a účastnil se mimo jiné i akcí místní ZŠ, která nese jeho jméno.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu