• Načítám...
>

V Praze 17 zkouší nový systém samozavlažování

  • 13. července 2018,
  • 21:48,
  • PRAHA 17,
  • Natálie Forsterová

Vedení Prahy 17 se rozhodlo vyzkoušet systém několika samozavlažovacích vaků. Ty mají pomoci mladým stromům k lepší vitalitě. Na zkoušku jich vedení radnice koupilo 50.

Reklama

Lidé mohou nyní v Praze 17 vidět u některých mladých stromů tyto zelené vaky. Na zkoušku je koupila zdejší radnice, aby tak zabránila uvadání zeleně. 

"Celé sídliště, nebo jeho drtivá většina, je nějaká navážka, takže ta půda není v žádném případě tak bonitní, jak by měla být. Takže se dělá zálivka, ale to je zase nějaká akce, která proteče rychle. Toto skutečně víme, když jsme dělali výsadbu třeba stromořadí 15 stromů, tak 3 nebo 4 z toho se nechytí," řekl Martin Marek, místostarosta MČ Praha 17. 

To by se ale díky novým samozavlažovacím vakům mělo změnit. 

"Pořídili jsme to kvůli tomu, že když jsou ta dlouhodobá vedra, která prokazatelně byla. Je to u té mladé výsadby tří až maximálně pětiletých stromů, protože to je ta chvíle, kdy ten strom potřebuje pořádnou zálivku. Zálivka je super, ale je to nějaké množství vody v nějakém rychlém časovém úseku, kdy se k tomu stromu nedostane zdaleka tolik té vody, jako když je to z toho vaku," řekl Martin Marek. 

Jeden samozavlažovací vak obsahuje 57 litrů vody. Tou kořeny stromů zavlažuje postupně po dobu 1 týdně. 

"Tímto bych chtěl všem poděkovat. Do dnešního dne se žádný neztratil, žádný nebyl zničen, což je skvělé. Já jsem pro tyto věci, protože mi to přijde jako smysluplná věc. Ten vak stojí 750 korun," řekl Martin Marek. 

Radnice si systém samozavlažovacích vaků pochvaluje a v budoucnu uvažuje o nákupu dalších. Slibuje si od nich mimo jiné i snížení nákladů na klasickou zálivku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu