• Načítám...
>

Centra pro rodinné pečující vzniknou i Praze

  • 7. prosince 2018,
  • 21:16,
  • PRAHA 17,
  • Lukáš Kubát

Projekt center rodinných pečujících by měl ušetřit peníze a hlavně zajistit nemocným nebo starým lidem dostatečnou péči od blízké osoby v domácím prostředí. Tento projekt by mohl odstartovat i v Praze. Pracovní skupina, která se věnuje tomuto tématu, se sešla v Řepích.

Reklama

V KC Průhon se na pracovním setkání sešli zástupci sociálních a zdravotních zařízení, aby se věnovali novému projektu. 

"Probíhá konzultační workshop, který pořádá Česká asociace pečovatelské služby. Hlavním tématem jsou centra pro rodinné pečující. Cílem projektu je udržet pečované osoby v jejich domácím prostředí, což v důsledku vytváří nižší finanční náklady, než když klienti žijí v pobytových zařízeních," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17. 

"Je to služba, která má pomáhat rodinným pečujícím. Má je naučit a poskytnout jim potřebné informace, aby se mohli starat o členy své rodiny, případně i o další osoby," řekla Jana Tiahan Wojtoňová, odborný konzultant projektu. 

Tzv. rodinní pečující mohou navštívit centra, kde jim budou poskytnuty tolik potřebné rady. 

"Většinou rodinní pečující třeba neví, jakým způsobem si sjednat jiné odborné služby, neumí správně pečovat, polohovat, neznají vhodné pomůcky, neumí si vhodně uspořádat byt. Takže náš poradce, který je současně zdravotně-sociální pracovník, přijde do rodiny a vše na místě vysvětlí," řekla Jana Tiahan Wojtoňová. 

Centra pro rodinné pečující v současnosti fungují v Havířově a Uherském Brodě. Už brzy by se ale měla rozšířit i na jiná místa.

"Budeme se snažit motivovat všechny obecní a městské úřady k tomu, aby tuto službu realizovaly. Já pevně věřím, jako pracovník Prahy 17, že Praha 17 půjde příkladem, že to zavedeme i v naší MČ," řekla Monika Čermáková, metodička projektu. 

Projekt center pro rodinné pečující by v Praze mohl odstartovat do 2 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu