• Načítám...
>

Letňany spustí druhou etapu zón placeného stání

  • 24. října 2023,
  • 12:12,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 18 - Letňany spustí od 1. prosince tohoto roku II. etapu zón placeného stání. Půjde o zóny s fialovou barvou určené pro parkování rezidentů. Ti si mohou na rok předplatit buď standardní parkování pro celou městskou část, případně využít snížené ceny jen pro jednu oblast. Městská část zatím zavádění případně třetí etapy neplánuje, ale bude dále hledat vhodná volná místa pro vybudování parkovacích míst. Veškeré informace o ulicích, kde budou nově parkovací zóny zavedeny, naleznete buď na stránkách městské části nebo v říjnovém vydání Letňanských listů.

Reklama

Zatímco dříve platilo, že co dva byty, to jedno auto, dnes je v Praze situace zcela opačná a nebývá výjimkou, kdy je v rodinách i více aut, dvě nebo klidně i tři. To vedlo k tomu, že se možnosti parkování výrazně zhoršily. V Letňanech proto přistoupili k zónám placeného stání, kdy od 1. prosince začíná platit už druhá etapa těchto zón. První etapa byla přitom spuštěna už v roce 2021.

„Ta prodleva byla z toho důvodu, že část těch ulic byla v majetku developerů, takže ta jednání byla složitá, aby to převedli na městskou část. Druhý problém byl to, že se jednalo o komunikace místní a my jsme museli udělat ten proces, že byly převedeny na účelové, což trvá určitou dobu,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 18 - Letňany Stanislav Nekolný (ANO).

Občané Prahy 18 už mohou v ulicích vidět, jak Technická správa komunikací, která je zřizovatelem cest, už maluje barevné čáry s fialovým značením. Půjde celkem o 12 ulic, jejichž seznam můžete nalézt na stránkách městské části, případně v říjnovém vydání Letňanských listů. Ohlasy se zónami placeného stání jsou zatím vesměs pozitivní.

„V tuto chvíli jsme vlastně dva roky od zavedení první etapy a já musím říct, že je to pozitivně vnímáno. Tam jde v podstatě o jakousi nepsanou normu, které se říká docházková vzdálenost. Když jsme zjišťovali, kolik to je, tak podle nějaké nepsané normy je to tři sta metrů, což je za nás daleko. Nicméně v té docházkové vzdálenosti podle dat, které máme v rámci TSK hl. m. Prahy, je to vytíženo v těch největších ulicích na nějakých sedmdesát procent,“ říká Stanislav Nekolný (ANO), místostarosta městské části Praha 18 - Letňany. 

Standardní cena ročního rezidentního oprávnění pro celou oblast Letňan je 1200 korun a snížená, pouze pro jednu oblast, je 600 korun na rok. Ceny jsou tedy stejné jako u první etapy. V současnosti se o případné třetí etapě zatím neuvažuje. Budou se ale vytipovávat místa, kde je v rámci Letňan možné vybudovat parkovací stání, jako je například nejnovější v ulici Kadečkové. Prioritou Letňan tak nadále zůstává hledat jakákoli volná místa a ta posléze proměnit na parkovací. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu