• Načítám...
>

Jak si správně čistit zuby?

  • 9. dubna 2019,
  • 17:45,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Na Palackého náměstí se konala akce Ve zdravé Praze zdravý zub. Ta byla zaměřena na prevenci zubní hygieny. Během ní studenti stomatologie vysvětlovali jak správně pečovat o zuby, aby nedocházelo k tvorbě kazu.

Reklama

Studenti stomatologie pomáhali Pražanům se správnou technikou čištění zubů. Zároveň jim radili, jak pomocí správné ústní hygieny zamezit vzniku zubního kazu, zubního kamene a zánětu dásní.


"Cílem je zvýšit povědomí o snadné prevenci těchto onemocnění a převážně se tady snažíme natrénovat techniku správného čištění, také pomoci se správným výběrem pomůcek na ústní hygienu a udělat to zábavnou formou, aby si to lidé mohli sami vyzkoušet, protože pokud bychom jim to jen ukazovali na modelech, tak si z toho moc nevezmou. Takto od nás dostávají kartáček a sami si to zkoušejí," řekl David Čiháček, organizátor akce.

Akce se na Palackého náměstí konala pod záštitou místostarosty Prahy 2 Jana Koláře.

"Myslím si, že zubní hygiena až tak podceňovaná není, že lidé si zuby čistí a už to v tom povědomí je. Ale určitě ne třeba způsobem, který je úplně dobrý pro to, aby pak nemuseli navštěvovat zubního lékaře. Toto je možná kámen úrazu, protože třeba já osobně zubaře nemám moc rád a bojím se jich, takže pro mě je toto docela dobrá metoda jak se mu vyhnout, když se naučíte dobře si čistit ty zuby," řekl Jan Kolář, místostarosta MČ Praha 2.

A jak by se tedy měly zuby správně čistit?

"Těch názorů je více. Pro nás ale je preferovaná technika, které říkáme basovka. Je to takové jednoduché pro lidi v tom, že se nestírá, nepřechází se z jednoho zubu na druhý, ale je to plynulý krouživý pohyb, kdy se kartáček nastaví proti zubu a dásni, lehce se stočí směrem do žlábku a tím pádem se vyčistí i ten přechod mezi dásní a zubem, ve kterém dost často zůstávají bakterie," řekl David Čiháček.

Se zubním onemocnění se v Česku alespoň jednou potýkalo více než 90% obyvatel. I proto se do této kampaně zapojila také další města, např. Olomouc nebo Hradec Králové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu