• Načítám...
>

Pražané si připomněli první defenestraci

  • 31. července 2019,
  • 20:08,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město si připomíná výročí 600 let od první pražské defenestrace. 30. července 1419 byli novoměstští radní zabiti svržením z oken radnice. Radikály tehdy k činu vedl kazatel Jan Želivský. Událost je v dějinách považována za počátek husitských válek.

Reklama

30. červenec 14:19. To je datum první pražské defenestrace. Protihusitští novoměstští radní byli tehdy zabiti svržením z okna radnice. Tuto událost si Pražané mohli připomenout díky rekonstrukci.

"My jsme dlouze přemýšleli o tom, jestli si tuto událost, která samozřejmě v našich dějinách byla tragickou, máme připomínat a jak si ji máme připomínat. Nakonec jsme zvolili tu historickou připomínku v tom stylu, že tady vzniklo dobové tržiště," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Na celé odpoledne se tak Karlovo náměstí vrátilo do 15. století a návštěvníci mohli vidět dobové tance nebo šermířské vystoupení. Vrcholem programu pak byla defenestrace.

anketa

"Máme tady kaskadéry, kteří se věnují filmu, jsou to profesionálové, takže bylo důležité najít, které okno to přibližně bylo. Bylo to údajně, podle historiků, jedno z těch dvou oken. Ti se ale ani nedohodnou ani na tom, jestli akce byla připravená nebo nebyla," řekl Michal Illich, předseda spolku Plzeňský Landfrýd.

První pražská defenestrace měla celkem 7 obětí. Purkmistra Jana Podivínského a 6 konšelů. Tato událost je považována za počátek husitských válek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu