• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla oběti bombardování

  • 17. února 2020,
  • 21:27,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Praha 2 uctila památku obětí náletu na Prahu v roce 1945. Pietní akt se konal u pamětní desky na budově Všeobecné fakultní nemocnice.

Reklama

Ve středu 14. února 1945 kolem 12:00 dopadlo na hlavní město několik tisíc pum spojeneckých letadel. Nejvíce byla bombardováním zasažena Praha 2. Vedení této MČ si proto každý rok připomíná tuto tragédii před pamětní deskou na budově Všeobecné FN, která odkazuje na oběti této události.

"Bohužel tím nejvíce byla zasažena dnešní Praha 2, kde tady na Karlově náměstí byl i kryt civilní ochrany, ve kterém zemřelo skoro 300 lidí. Celkem tehdy zemřelo v Praze 2 přes 700 lidí," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Nálet poničil celkem 183 domů včetně Emauzského kláštera, Faustova domu nebo Vinohradské synagogy. Podle historiků byla celá událost jeden velký omyl.

"Vlivem špatného počasí a zřejmě, podle těch dokumentů, i navigátorovi chyby, se dostali až nad území Prahy. Navigátor údajně zjistil podle špatného toku Vltavy, že jsou nad špatným cílem, ale bohužel v tom okamžiku už bomby padaly na Prahu," řekl Miroslav Cagáň, člen klubu vojenské historie.

Kromě představitelů MČ se uctění památky mrtvých zúčastnili zástupci Všeobecné FN, členové Československé obce legionářské a také pamětníci. Mezi ně patří např. Eva Hajná, která má tento den stále živě v paměti. V té době jí bylo 18 let.

"Tu holčičku, měla takové kudrnaté nádherné vlasy, to přehodilo od nás z Vinohradské na druhou stranu a poznali ji jen podle toho skalpu těch vlasů," řekla Eva Hajná, pamětnice náletu.

Vzpomínky Evy Hajné a i dalších pamětníků, kteří zažili bombardování na vlastní kůži, naleznou zájemci v publikaci pod názvem Popel Popeleční středy. Jedná se již o 2. díl, který vydala radnice Prahy 2 k letošnímu 75. výročí od tohoto tragického náletu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu