• Načítám...
>

Asociace českých kameramanů slaví 100 let existence

  • 17. července 2020,
  • 20:31,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Asociace českých kameramanů si letos připomíná 100 let od svého založení. K tomuto kulatému výročí uspořádala fotografickou výstavu, která zachycuje nejznámější československé kameramany, kteří se výrazně zapsali nejen u nás, ale i v zahraničí. Galerii mohou zájemci obdivovat na Náměstí Míru.

Reklama

17. července 2020 si Asociace kameramanů připomněla 100 let od svého založení. K tomuto kulatému výročí si připravila výstavu, která měla být původně vystavena na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Kvůli koronavirové pandemii se však přesunula na Náměstí Míru.  

"Těch vazeb na Prahu 2 je tady více. Asociace sídlí na Karlově náměstí v Praze 2 a to v domě, kde sídlí Kinomat. Mimochodem je to nejmenší kino v naší městské části a jsme na něho patřičně pyšní. A navíc jsem se dozvěděl, že někteří z vystavených kameramanů také bydleli na Praze 2," uvedl místostarosta MČ Praha 2, Jaroslav Šolc. 

"Můžeme sledovat kameramany při práci od Jana Kříženeckého až po Vladimíra Smutného. Čili je to taková příjemná příležitost podívat se na filmaře z druhé stránky," doplnil prezident Asociace českých kameramanů, Marek Jícha.

Součástí vernisáže byl i křest knihy přibližující Českou kameramanskou školu. Publikaci vydala Asociace českých kameramanů právě ke stému výročí své činnosti. 

"Práce českých kameramanů je rozeznatelná v kontextu světové kinematografie takovým specifickým poetismem a řekněme takovými avantgardními nápady a přístupy. Tímto jsme ve světe snadno rozlišitelní," doplnil prezident Asociace českých kameramanů, Marek Jícha.

Zájemci se mohou o kameramanech a jejich práci dozvědět mnohem více. Stačí naskenovat mobilním telefonem QR kód, přes který se prokliknou na webové stránky Česko - Slovenské filmové databáze. Venkovní galerie je návštěvníkům k dipozici do 11. srpna. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu