• Načítám...
>

Socha skateboardisty se vrátí zpět na Folimanku

  • 4. září 2020,
  • 22:31,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Od roku 1982 stála v Praze první skateboardingová socha světa. Bronzový Skateboardista od autora Jaroslava Hladkého tvořil součást parku Folimanka. V roce 2006 bohužel neznámý vandal uřízl soše obě ruce a torzo bylo zanedlouho z parku odstraněno. Aktuálně se ale pracuje na záchraně sochy. Její oprava se uskuteční podle originálního, sádrového modelu, který sochař před mnoha lety zakopal u sebe na zahradě. Nyní zbývá jen model najít a vybrat potřebnou částku na obnovu sochy, která se nejspíš objeví i na olympiádě v Tokiu.

Reklama

Prošla přísným komunistickým schvalovacím procesem, ale na řádění neznámého vandala v roce 2006 už byla krátká. A tak z první sochy skateboardisty na světě zbylo jen torzo. V parku po ní pak zbylo jen prázdné místo. Nyní by se i za přispění Prahy 2 měla vrátit zase zpátky.

"Praha 2 se v každém případě podílí finančně na přípravě celého prostředí. Příprava komplexu leží na bedrech městské části. Ale vlastní oprava sochy bude řešena formou sbírky. Na tom jsme se dohodli," konstatoval Jaroslav Šolc, radní MČ Praha 2.

A do té se s vervou pustil propagátor sochy Pavel Friš. Sbírka má ohlas a potřebná částka se rychle hromadí. Větším problémem ale možná bude najít originál sádrového modelu, který autor Jaroslav Hladký zakopal u sebe na zahradě.

"Společně s archeology navštívíme jeho zahradu a budeme se snažit vytáhnout ruce neporušené. Měly by posloužit jako předloha k dodělání sochy. Doufám, že se vše zdaří," popsal Pavel Friš, propagátor historie Folimanky.

V roce 1982, kdy byl skateboarding v Československu ještě v plenkách, měl autor při výrobě sochy poněkud složitější práci. Velký podíl na tom měl jeden z prvních skateboardistů u nás, a to Petr Kotting, který zajistil potřebné materiály. 

"Pan Hladký hledal někoho, kdo umí na skateboardu jezdit a kdo to prkýnko má. Měl jsem časopisy, které mě posílali z Ameriky. Jeden z nich si ode mě půjčil a byl se ještě na nás podívat na Strahově jak jezdíme," zavzpomínal Petr Kotting, jeden z prvních skateboardistů v ČSSR.

Od té doby se skateboarding v Česku rozvinul naplno, a to dokonce natolik, že se teď naši „skejťáci“ perou o účast na olympiádě v Tokiu.

"Já v to věřím. Pevně doufám, že se někdo kvalifikuje. Bude to super, když tam za nás někdo bude. Ale konkurence v okolním světě je obrovská," doplnil Jan Lankaš, předseda České asociace skateboardingu.


Pokud vše půjde dobře, tak se čeští skateboardisté i samotná socha představí právě na letní olympiádě. Poté se konečně po vrátí zpět tam kam patří, tedy do parku Folimanka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu