• Načítám...
>

Pamětní deska připomíná generála Otakara Husáka

  • 13. července 2021,
  • 13:51,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

V ulici U Havlíčkových sadů můžete na jednom z domů vidět novou pamětní desku. Ta připomíná významného generála, člena Československé obce legionářské, a také bývalého ministra obrany, Otakara Husáka. Ten se velkou měrou podílel třeba také na vzniku samostatného Československa.

Reklama

V Praze 2 žila celá řada osobností spojených s prvorepublikovou armádou nebo Československou legionářskou obcí. Jednou z nich byl i armádní generál Otakar Husák. Právě jemu byla na domě, ve kterém žil, v ulici U Havlíčkových sadů, odhalena pamětní deska.

"I když je to osoba, v dnešní době, poměrně zapomenutá, tak my víme že už v roce 1914 stál u zrodu takzvané Československé družiny. Což byla první československá jednotka, která vznikla v Rusku. A s touto jednotkou sloužil až do bitvy u Zborova v roce 1917, kdy byl zraněn. Nicméně jeho práce, pro naše zahraniční vojsko v roce 1917, nekončí. Ba naopak začíná. Protože v té době byl pan generál vyslán, coby vůdce jednoho z transportů. A v podstatě jeho hlavní úkol posléze bylo budování československé legie ve Francii," připomněl Jiří Charfreitag, člen předsednictva ČsOL.

Pro Prahu 2 je připomínání hrdinů 20. století důležité už z toho důvodu, že pokud nechceme, aby se některé historické momenty opakovaly v současnosti, tak tu historii připomínat musíme. Byl zároveň ministrem národní obrany. A já jsem tady zmiňovala, že on byl velký bojovník za to, aby se nekrátil rozpočet armády," upozornila Jana Černochová, starostka Prahy 2.

Otakar Husák byl tak důležitou osobou u zrodu samostatného Československa. Později si na něj došlápli nacisté a poslali ho do koncentračního tábora. A rovněž komunisté mu život ztrpčovali.

"Jestli něco pro něho bylo světlo na konci tunelu, tak to byl tento dům, kde žila jeho rodina. Kde stále ještě žije jeho dcera, paní Suchomelová, která tady byla dnes s námi," dodala Jana Černochová.

Zároveň byl pokřtěn už třetí díl životopisné knihy armádního generála Otakara Husáka. Ten popisuje jeho fungování při vzniku Česko-Slovenského státu a v rámci Československé armády.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu