• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla Památný den sokolstva

  • 7. října 2022,
  • 14:31,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Druhá městská část se připojila k Památnému dni sokolstva, který si připomínáme 8. října. U příležitosti připomínek událostí z roku 1941 připravila městská část také panelovou výstavu. Ta je k vidění na náměstí Míru.

Stáhnout video
Reklama

Praha 2 si připomněla Památný den sokolstva. Ten každoročně připadá na 8. října, tedy na den, kdy v roce 1941 zatklo gestapo v rámci “Akce Sokol” na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot.

"Heydrich tehdy předpokládal, že tím zlomí jakýkoliv sokolský odpor a zbaví se jedné z nejvýznamnějších odbojových organizací. Jak se ukázalo, opak byl pravdou a toho 8. října v přeneseném slova smyslu podepsal rozsudek smrti, protože získal skupinu naprosto odhodlaných odpůrců, kteří byli ochotni obětovat cokoliv, jen aby pomstili své mrtvé bratry. Právě proto poté, co v prosinci 1941 seskočil z Velké Británie výsadek Anthropoid, bez těchto několika stovek sokolů a sokolek by se ten atentát nemohl nikdy uskutečnit," řekl Michal Burian - vzdělavatel České obce sokolské.

Události z roku 1941 si na radnici Prahy 2 připomněli nejen zástupci Sokola, ale i městské části.

"Praha 2 a Sokol mají opravdu mnoho společného. Nejen ten historický kontext, kdy před 160 lety Sokol vznikl a záhy poté Jindřich Fügner a Jaroslav Tyrš se zasloužili o vznik první sokolovny, tedy Sokola Pražského. Ale my zde máme vlastně tři jednoty, které zde působí. Sokol Pražský, Sokol Královské Vinohrady a Sokol Vyšehrad. Rádi s nimi spolupracujeme - pochopitelně i s Českou obcí sokolskou a sdílíme nejen ten geografický prostor a historický kontext, ale i společné hodnoty. A mezi ty patří úcta ke svobodě, demokracii, hrdost na vlastní národ a sokolové se o tyto věci nesmírně zasluhují," řekl Jaroslav Šolc  - místostarosta MČ Praha 2.

Památný den Sokolstva je v Praze 2 spojený také s venkovní panelovou výstavou na náměstí Míru. Historii Sokola pak městská část připomíná také ve své encyklopedii, která je dostupná na webu encyklopedie.praha2.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu