• Načítám...
>

Praha 2 opětovně uctila památku obětí bombardování

  • 14. února 2023,
  • 18:37,
  • PRAHA 2,
  • Monika Rusová

Je tomu 78 let, co bylo naše hlavní město bombardováno spřátelenými silami. 14. února roku 1945 chybou a omylem amerických letadel zaplatilo životem přes 700 civilistů a dalších 1200 bylo zraněno. Toto smutné výročí si připomněla městská část Praha 2 s ministryní Janou Černochovou a několika desítkami občanů na Karlově náměstí.

Reklama

Na Karlově náměstí se každoročně koná pietní akt, který vzpomíná na velmi smutný okamžik našich dějin. 

"Tady si připomínáme 14. února 1945, kdy chybou došlo k bombardování hlavního města Prahy spojeneckými vojsky a hlavně tedy Nového Města a Vinohrad. Zahynulo 701 lidí, kolem 2000 lidí bylo zraněno, byly zničeny desítky domů kompletně a samozřejmě tisíce domů bylo poškozeno," řekla Alexandra Udženija (ODS) - starostka MČ Praha 2.

V osudný den se porouchal radar, bylo oblačno, foukal silný vítr a tak přibližně 50 amerických letadel ztratilo orientaci. S domněním, že se vyskytují nad Drážďanami, které byly vzdálené méně než 150 kilometrů, zahájili nechtěné bombardování Prahy. 

Pamětní deska sem byla umístěna před 8 lety a je vyrobena ze střepin leteckých pum shozených na Prahu. Obsahuje 701 křížků vyrytých leiserem a ty odkazují na přesný počet zabitých za jeden jediný den - 14. únor 1945.

"My si to tady připomínáme nejen proto, že vyjadřujeme úctu všem obětem, ale i to, že nedaleko od nás ten konflikt, který probíhá právě teď, bude mít za chvilku roční výročí a ti lidé, kteří dnes na Ukrajině žijí, zažívají úplně to samé, co zažívali naši předkové 14. února 1945. Oni si to zažili jednu hodinu, Ukrajinci to zažívají více než rok," řekla Jana Černochová (ODS) - ministryně obrany ČR.

Pietní akt byl zakončen modlitbou, kterou pronesl farář Jakub Berka z farnosti sv. Ludmily a následnou minutou ticha. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu