• Načítám...
>

Na náměstí Míru oslavili Modré pondělí

  • 4. dubna 2023,
  • 11:02,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 2 se konalo tradiční Modré pondělí u Ludmily. Slavnostně tak byl zahájen letošní pašijový týden. Kromě prodejních stánků s tradičními pochutinami a výrobky byl připraven také doprovodný program určený především dětem.

Reklama

Modré pondělí je tradiční součástí velikonočních trhů na náměstí Míru v Praze 2. Den plný velikonočních radovánek se jako každý rok nesl ve znamení příjemné sváteční atmosféry.

,,Jsou to svátky vzkříšení, ale také tímto svátkem vítáme jaro. Takže já se na to strašně moc těším, i když dneska nám je trošičku větší zima, ale ani to nás neodradí od toho, abychom jako tradičně opět rozdávali mazanec na námětí Míru a jsem strašně moc ráda, že takovéto tradiční akce městská část pořádá," řekla Alexandra Udženija (ODS), starostka MČ Praha 2.

34 prodejních stánků návštěvníkům nabídlo sváteční pochutiny i tradiční velikonoční dekoraci. K mání byly třeba tyhle kočičkové věnečky, které mají v Česku letitou tradici.

,,Ten starý byl vinutý, nechal se na Květnou neděli, což bylo včera, tak by měl být posvěcený, celý rok pak hlídal rodinu doma, na Škaredou středu se s ním vymetla kamna, spálil se, nechal se posvětit další a takhle ty kočičky chránily pořád tu rodinu," popsala tradici prodejkyně Martina Dobrá.

Nechyběly ale ani nejrůznější druhy tradičních zdobených vajíček.

,,Kraslice jsou typické pro jižní Moravu, tento styl a je to konkrétně borkovanská kraslice," popsal prodejce Ivan Ouda.

,,Jakým stylem je to zdobené?" 

,,Já to sice nevyrábím, ale to vajíčko se nabarví a poté se do něho vyškrábe ten motiv," vysvětlil prodejce.

A ani letos jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít pletení pomlázky. Tuhle techniku před kostelem svaté Ludmily každoročně představují strážníci městské policie, a to už 14 let. Říkanka jako zjednodušený návod prý pomáhá nejen dětem.

,,Tak vlastně těch osm proutků rozdělíme na čtyři pejsky vlevo a čtyři kočičky vpravo. Nejkrajnější pejsek se rozhodne jít na návštěvu za kočičkami a tak za nimi takhle horem vyrazí, za dvěma a dvěma kočičkami, dají si čajíček, bábovku, ale protože je pejskům smutno, tak se zase vrátí k nim zpátky doprostřed. Z druhé strany nejkrajnější kočička jim to chce oplatit a tak za nimi také vyrazí mezi dva a dva pejsky a protože je kočičkám také smutno, tak se za nimi musí zase zpátky doprostřed vrátit," popsal a ukázal pletení pomlázky preventista, Městská policie Praha 2 Lukáš Kačerovský.

Kromě pletení pomlázek bylo pro děti připraveno také zábavné divadelní představení. A navštívit mohly i výtvarné dílny a další atrakce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu