• Načítám...
>

Praha 2 znovu vyráží do boje s graffiti

  • 28. dubna 2023,
  • 15:01,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 2 bude i v následujících letech pokračovat v antigraffiti programu, který realizuje už od roku 2010. Zajišťovat ho bude nadále na základě výběrového řízení společnost Komwag, podnik čistoty a údržby města a.s. Radnice na boj s nevzhlednými malůvkami vynakládá nemalé finanční prostředky. Jenom v roce 2022, kdy nechala z fasád domů a z parků graffiti odstranit, uvolnila z rozpočtu 2,6 milionu korun. Do speciálního programu se už zapojilo více než 700 domů a přibývají další. Přihlásit se do něj mohou majitelé posprejovaných domů v Praze 2, náklady na odstranění hradí radnice.

Reklama

Praha 2 je krásná rezidenční čtvrť s mnoha historicky cennými budovami. Přesto se ale najdou tací, kteří neváhají takovéto domy posprejovat graffiti. Na jejich následnou likvidaci vynakládá městská část každoročně nemalé peníze. Nyní navíc obnovuje antigraffiti program, který realizuje už od roku 2010 a zapojilo se do něj už více než 700 domů.

„Tento antigraffiti program je pro naše obyvatele zdarma. Stačí se přihlásit přes formulář na našich webových stránkách a budou zapojeni do tohoto programu,“ vysvětluje místostarosta MČ Praha 2, Jan Recman (ODS).

Likvidaci graffiti bude nadále zajišťovat společnost Komwag, která používá nejmodernější antigraffiti nátěr PSS 20 povolený památkáři.

„Používáme chemii, která je opravdu velmi šetrná k životnímu prostředí a neustále zaškolujeme lidi tak, aby i to odstraňování bylo co nejšetrnější nejenom vůči přírodě, ale i konstrukci domu a barvám omítky. Máme s tím opravdu letité zkušenosti,“ popisuje výkonný ředitel společnosti Komwag, Jaroslav Stružka.

Nevzhledných malůvek na domech Prahy 2 bohužel v poslední době přibývá. Řešením jsou buď zákazy, které ale ne vždy fungují, legální plochy, na kterých se smí malovat, ale které není vždy snadné zajistit a nebo také prevence, která je zejména u dětí a mládeže klíčová. Touto cestou se snaží jít i vedení Prahy 2.

„Společně s městskou policií děláme školení pro děti a mládež na základních i středních školách. Snažíme se jim už odmala vysvětlit, že i jedno čmárnutí na zeď je v podstatě trestný čin a že to, že sprejeři takto počmárají dům, nás všechny stojí nemalé peníze,“ říká Jan Recman (ODS), místostarosta městské části Praha 2.

Pokud se i na vašem domu nebo domu ve vašem okolí objevila nepěkná čmáranice, neváhejte se přihlásit do antigraffiti programu, a to na stránce www.2protigraffiti.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu