• Načítám...
>

Praha 2 zavzpomínala na padlé vojáky v boji proti nacistům

  • 18. června 2023,
  • 21:25,
  • PRAHA 2,
  • Veronika Kuželková

V neděli 18. června se v Resslově ulici uskutečnila pietní vzpomínka, která připomíná hrdinství československých parašutistů a příslušníků domácího odboje, kdy roku 1942 v chrámu sv. Cyrila a Metoděje padlo v boji proti německým okupantům sedm československých vojáků.

Reklama

V Den hrdinů druhého odboje si 18. června připomínáme odkaz příslušníků zahraničního a domácího odboje. V tento den roku 1942 v chrámu sv. Cyrila a Metoděje sedm československých vojáků čelilo mnohonásobné nepřátelské přesile. Pietního aktu na rohu Resslovy a Václavské ulice se účastnili i radní druhé městské části, ti položili květiny a zapálili svíčky na místech pamětních kamenů.

"Ono ještě před 5 lety by nás nenapadlo, že budeme prožívat doby, které prožíváme a které hlavně prožívají Ukrajinci. Takže já si myslím, že je důležité si tato výročí velmi připomínat. Ale ono nejde o to jenom oslavit vlastně hrdinství těch, kteří se podíleli na pokusu o atentát, protože atentát se až tak nevydařil, protože Heydrich zemřel až v nemocnici, nicméně si zaslouží naši úctu a zaslouží si úctu i ti lidé, kteří jim pomáhali a když se projdete po okolí, tak zjistíte, že je tady řada pomníčku těch, kteří byli nápomocní parašutistům a kterým vyvraždili celé rodiny,” řekl Jan Korseska (ODS), místostarosta MČ Praha 2.

"Praha 2 byla vždy nedílnou součástí všech událostí, které byly spojeny s druhou světovou válkou - všech osudových okamžiků, rozhodujících momentů a události tady v Resslově ulici mezi ně určitě patří. A náš unikátní památník z mosazných destiček je také připomínkou takového hrdinského nerovného boje našich parašutistů s nacisty,” řekl Michal Zuna (TOP 09), místostarosta, MČ Praha 2.

Mezi parašutisty, kteří zde 18. června 1942 bojovali do posledního dechu, byli také Jan Kubiš a Josef Gabčík z výsadku Anthropoid. Ti provedli 27. května 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu