• Načítám...
>

V Praze 2 proběhl tradiční renesanční ples

  • 5. března 2017,
  • 23:13,
  • PRAHA 2,
  • Nela Štefanová

Pražští se vrátili zpátky do renesance. Návštěvníci plesu Rondí měli možnost obléct si dobové kostýmy a zatančit si na akustickou hudbu. Také zde nechyběl pestrý doprovodný program a kuchyně ze 16. a 17. století.

Reklama

Svoboda myšlení a tvorby. Zrození děl velkých umělců nebo objevení Ameriky. Epochu, která je známá pod názvem renesance dodnes obdivuje mnoho lidí a právě těm byl určen víkendový Rondí ples v Novoměstské radnici, který se letos konal už po sedmé. 

,,Nápad vznikal relativně dlouhou dobu. Je to můj nápad a v podstatě realizace tohoto plesu je realizace mého snu. Renesanci máme rádi, protože nabízí spoustu tanců ke kterým už jsou dochované taneční kroky. Máme k nim i hudbu," řekla Hana Major Sládková, hlavní organizátorka plesu.

,,Pročítáme ze všech manuskriptů a snažíme se z nich vytáhnout, jakým způsobem se tance zachovávaly, jakým způsobem se zapisovaly a tak dále, takže vlastně mě v tuhle chvíli nejvíc baví zjišťovat, jak kdysi tancovali. Nejtěžší je vnímat velmi pomalu pohyb, nepřidávat do něho žádné další pohyby. Rukama a nohama se dělají velmi přirozené pohyby, jako když chodíte, ale zároveň je musíte dělat muzikálně. To znamená do rytmu, lehce, jemně a celým tělem. To dnes už moc lidí neumí a není úplně jednoduché se je naučit." řekla Adéla Jelínková, organizátorka plesu.

,,Existuje předtaneční plesové opáčko, kurzy, které lidé mohou navštěvovat od září až do plesů, a po plese potom tento kurz pokračuje, ale tam už se věnujeme jiným tancům než tady budou na plese. Já mám pocit, že jsem v některém ze svých minulých životů mohla i v renesanci žít," řekla Hana Major Sládková.

Pro účastníky plesu byla připravena i historická kuchyně včetně kořeněného vína a bylinného piva.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu