• Načítám...
>

Rodina Bradáčových má pamětní desku

  • 17. října 2017,
  • 11:12,
  • PRAHA 2,
  • Milan Řepka

Záhřebská ulice číslo 6 v Praze 2 je místem, kde žili manželé Marie a Adolf Bradáčovi. A byli to právě oni, kdo poskytl pomoc a úkryt Adolfu Opálkovi, veliteli legendární sedmičky parašutistů, kteří zahynuli 18. června 1942 v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Radnice Prahy 2 se proto na jejich památku rozhodla na dům umístit pamětní desku.

Reklama

Jako poslední z pěti pamětních desek, které v Praze 2 připomínají ty, kdo pomáhali skupině československých parašutistů při operaci Anthropoid, byla slavnostně odhalena pamětní deska manželům Marii a Adolfu Bradáčovým. Ti pomohli a ukrývali Adolfa Opálku. Velitel legendární skupiny sedmi parašutistů, kteří zahynuli 18. června roku 1942 v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici po úspěšném atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

"Koncem dubna na 14 dní ubytovali Adolfa Opálku, který byl velitelem paraskupiny Out Distance a na základě toho, že se potom přišlo na to, že je Čurda zradil, tak byli zatčeni a odesláni do koncentračního tábora Mauthausen, kde byli zavražděni v odstřelovacím koutě," řekl Vlastislav Janík, historik.

"Moje babička s dědou byli bojovníci za svobodu. Jsem na ně hodně hrdý, jako i na svou matku," řekl Miloslav Kubricht, vnuk Marie a Adolfa Bradáčových.

Instalací pěti pamětních desek, dvou v ulici Italská, dvou v Resslově a nyní i v Záhřebské ulici číslo 6, chce MČ Praha 2 v roce 75. výročí operace Anthropoid uctít památku nejen těch, kdo zlikvidovali nejobávanějšího muže protektorátu Reinharda Heydricha, ale také těch, kteří těmto československým hrdinům pomáhali.

"Praha 2 je MČ, která se dlouhodobě snaží podporovat různé spolky připomínající nejen vojenskou historii, ale i historii těch dvou světových válek, které máme za sebou. Aby se už nikdy nikdo nesnížil k nějakému takovému prohlášení, jako jsem to několikrát v poslední době slyšela, že vlastně Čechoslováci žádné hrdiny neměli. Není to pravda. Tyto pamětní desky jsou toho živoucím důkazem," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Koncentrační tábor Mauthausen a 24. říjen roku 1942 bude už navždy spojen s hromadnou popravou téměř 300 československých občanů a odbojářů, kteří pomáhali našim parašutistům v boji proti nacistickému Německu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu