• Načítám...
>

Otakar Dušek natočil unikátní dokument

  • 5. března 2019,
  • 15:57,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Pochod smrti. Tak se jmenuje dokument, který zachycuje cestu 1200 žen z koncentračního tábora Helmbrechts do českých Volar na konci války roku 1945. V rámci tohoto filmu tuto strastiplnou cestu absolvoval samotný autor Otakar Dušek, aby co nejvěrohodněji přiblížil utrpení těchto lidí.

Reklama

Přestože je Otakar Dušek známý hlavně jako tvůrce medailí, zajímá se i o dokumentaristiku. Na základě dochovaných informací se vydal zmapovat cestu, kterou musely absolvovat ženy z koncentračního tábora Helmbrechts do českých Volar na konci války roku 1945. Výsledkem je dvouhodinový film.

"Noc ze 13. na 14. dubna ve Schwarzenbachu an der Saale nepřežilo 5 vězeňkyň. Já jsem záhy zjistil, že o tom pochodu, který v drtivé většině procházel skrze území dnešní ČR, téměř nikdo neví, protože ty události se staly na konci druhé světové války a problém byl v tom, že ten transport procházel územím při hranicích s Protektorátem Čechy a Morava a Třetí říší. To pohraničí bylo vysídleno a připojeno k říši, takže bylo osídleno německým obyvatelstvem," řekl Otakar Dušek, autor dokumentu. 

Vojáci a velitelé SS se snažili zahladit stopy po koncentračních táborech a proto podnikali několikadenní pochody, jejichž účelem byla cílená likvidace vězňů. Ti většinou dostali jen omezené množství jídla. Jaké to je jít celou tuto trasu hladový a s minimálním množstvím vody si vyzkoušel i Otakar Dušek na vlastní kůži. 

"Celá ta trasa byla dlouhá 371 kilometrů, člověk ale ušel samozřejmě mnohem více, protože přenášel techniku, stativy a podobně, aby vznikl ten dokument. Došel jsem do Prachatic a také jsem došel k tomu, že už bych to znovu nešel," řekl Otakar Dušek. 

Premiéru promítání uspořádalo vedení MČ Praha 2 v Novoměstské radnici a byla určena především ředitelům základních škol sídlících na území Prahy 2.

"Pozvali jsme sem ředitele a ředitelky našich základních škol tak, aby se učil dějepis tak jak byl, aby všechny věci, které se ty děti dozví, si uměly i představit nejen v nějakém pasivním čtení dějinných událostí," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2. 

Starostka Jana Černochová by ráda zpřístupnila tento film široké veřejnosti. Jednou z variant je promítání na základních školách nebo i v menších kinech na území Prahy 2.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu