• Načítám...
>

Žižkovské kino Aero slaví 20 let

  • 6. února 2018,
  • 19:34,
  • PRAHA 3,
  • Lucie Sinková

" Žižkovské kino Aero slaví letos v únoru dvacet let. Původně bylo postaveno už v roce 1933, ale jeho novodobá existence se datuje od roku 1998. Oslavy probíhají v těchto dnech a končí 20. února, kdy proběhne PechaKucha Night Prague.

Reklama

Takzvaný rodinný biograf Aero sídlící na pražském Žižkově slaví letos 20 let. Najdeme ho tady ve funkcionalistické budově v Biskupcově ulici.

"My jsme se v těch oslavách nechtěli omezit jen na jeden večer, protože nám to přišlo málo, takže jsme přichystali celý týden speciálních akcí. 20. února chystáme úplně poslední akci, která se váže k těm oslavám a bude to večer architektů, designérů a výtvarníků, který se jmenuje PechaKucha Night Prague a bude speciální v tom, že ti mluvčí, kteří byli pozvaní na tento večer, budou vyprávět o tom, jak prožívali rok 98, kdy se Aero otevíralo," řekla Zuzana Kameníková, ředitelka kina Aero.

"Začátky byly v té době docela exotické, Nikdo z nás neměl veliké zkušenosti s provozováním kina, takže jsme si nechávali poradit. Zásadní byla určitě proměna toho, že jsme tam postavili bar, přilehlou hospodu a tím se vytvořila taková specifická atmosféra, která tam přetrvává dodnes," řekl Ivo Andrle, ředitel společnosti Aerofilms a zakladatel kina Aero.

"Já si myslím, že kino Aero se našlo a je nedílnou součástí Prahy 3. Přeji mu, aby si zachovalo to svou identitu a ať jsou zde lidé šťastní a chodí sem strávit hezké chvilky. Není to jen o tom kině, ale jsou tu krásné prostory, kde člověk může posedět, dát si sklenku, popovídat si s přáteli a poté si užít nějaký ten hezký film," řekla Lucie Vítkovská, místostarostka MČ Praha 3.

Kino Aero je jedno z posledních jednosálových pražských kin, které promítá alternativní tituly, artové filmy, zprostředkovává přenosy z newyorské metropolitní opery či pravidelně pořádá festivaly zaměřené na významné osobnosti, třeba na Jeana-Paula Belmonda.

"On má narozeniny v dubnu, takže někdy na začátku dubna bude taková rozsáhlejší retrospektiva přibližně 10 jeho filmů," řekla Zuzana Kameníková.

Žižkovské kino Aero navštíví ročně až 70 000 diváků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu