• Načítám...
>

Praha 4 bojuje proti stavbě mrakodrapu v Budějovické

  • 25. ledna 2022,
  • 11:28,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Se stavbami výškových budov se v Praze 4 roztrhl pytel. Další by měla vyrůst v blízkosti stanice metra Budějovická. Se stavbou, více než 70 metrové budovy, ale nesouhlasí úřad čtvrté městské části.

Reklama

Křižovatka ulic Vyskočilova a Budějovická v Praze 4. I tady, na místě parkoviště, by mohla v budoucnu vyrůst výšková administrativní budova. Ta by měla mít 19 pater a měřit 70 metrů. Což je o 20 metrů více, než má protější budova nad stanicí metra. Proti tomu se ale ostře ohrazuje vedení čtvrté městské části. 

"Proti tomu Praha 4 zásadně protestuje a nesouhlasí už dlouhodobě. Už od roku 2014. Když se podíváte do ulice Budějovická, vidíte zde nízkou zástavbu. Nízkopodlažní, maximálně jednopodlažní s výškou osm metrů. Zatím, když se podíváme, vidíme bytovou výstavbu, sídliště Michelská, které nepřesahuje výšku dvacet pět metrů a má svých, typických osm pater," vysvětlil Patrik Opa, radní MČ Praha 4.

"Úplně největší problém, asi pro nás a pro místní, je to, že tady ta budova vytvoří zeď pro ty domy, které jsou za mnou. Takže i se sluncem budou mít tyto byty, které jsou dneska slunné, mít problém. A druhá věc je doprava, protože ulice za mnou, ulice Ješetická, slouží primárně pro místní obyvatele. Pro parkování, pro zásobování obchodu, který tady máme. A samozřejmě jako bypass, pokud se stane nehoda na křižovace. Ale de facto se dá říci, že je to obytná zóna, a ten průjezd těch vozidel, které budou parkovat tady, v té administrativní budově, bude pro nás prostě velmi problematický i z hlediska bezpečnosti, životního prostředí," zdůraznila Lucie Michková, zastupitelka MČ Praha 4.

S plánovanou výstavbou tedy nesouhlasí nejen Praha 4, ale i téměř 2000 občanů, kteří podepsali petici proti výstavbě. 

"Do konce loňského roku to odmítal i Magistrát hlavního města Prahy. Problém spočívá v tom, v současné době, že na konci loňského roku magistrát, potažmo odbor stavebního řádu, neuvěřitelně otočil. V rozporu se svými předchozími rozhodnutími, přímo přikázal našemu stavebnímu úřadu, aby vydal územní rozhodnutí k tomuto domu. A asi to bylo, pravděpodobně, po odvolání toho developera," upozornil Patrik Opa, radní MČ Praha 4.

Magistrát ale s tímto nesouhlasí. Podle mluvčího Víta Hofmana názor nezměnil. 

"Poslední rozhodnutí je pouze jakýmsi procesním krokem, abychom odstranili nečinnost stavebního úřadu městské části. " konstatoval Vít Hoffman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Stavební úřad poté vyjádření vydal,  Praha 4 se ale proti němu odvolala. Zda se tedy výšková budova nakonec stavět bude, zatím není jasné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu