• Načítám...
>

Výstava v Praze 4 mapuje příběh republiky dvou národů

  • 16. března 2022,
  • 13:13,
  • PRAHA 4,
  • Dagmar Kopečková

Polsko, Litvu, Ukrajinu a Bělorusko spojuje několik století spoluexistence v rámci jednoho státního útvaru. Republika dvou národů (tedy spojení Polského království a Velkoknížectví litevského) byla unikátním fenoménem v raně novověké Evropě. A právě Polsko-litevské unii se věnuje venkovní výstava s názvem Republika dvou národů - Příběh první evropské ústavy.

Reklama

Republika dvou národů - Příběh první evropské ústavy. Tak zní název výstavy, která byla slavnostně zahájena na náměstí Generála Kutlvašra v městské části Praha 4. Výstava vznikla u příležitosti výročí první evropské ústavy, která byla přijata 3. května 1791 v Polsko-litevské unii. 

"Je to výstava, která se věnuje tomu společnému životu soustátí Velkoknížectví litevského a Polského království, je to také soustátí, ve kterém vznikla v 18. století první ústava, takže je to něco velmi zajímavého," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

"Výstava vznikla díky skutečně kooperaci několika institucí, podílí se na tom Polský institut v Praze, podílí se na tom Polské velvyslanectví, Litevské velvyslanectví a dokonce i běloruská iniciativa, která je samozřejmě spjatá s tou demokratickou běloruskou aktivitou Svjatlany Cichanouské," řekl Jan Květina, autor výstavy.

Výstava se skládá z celkem 12 venkovních panelů, které přibližují příběh republiky dvou národů. 

"Každý z těch posterů sleduje ten motiv nějakého historického uspořádání, čím ta republika dvou národů byla specifická, to znamená, že se věnuje šlechtě, věnuje se královskému majestátu, věnuje se každodennímu životu a otázce náboženství a zároveň je tam propojený motiv aktuálních míst, protože když se řekne Polsko, eventuálně Litva, tak se nám většinou vybaví ty moderní státy. Ta Polsko-litevská unie ale byla o něčem úplně jiném. Skutečně tím, že to byl největší útvar tehdejší Evropy, tak on se rozkládal na území pobaltských států, Polska, Běloruska, Ukrajiny a je dobré se podívat, že to dědictví, nejen ideové, ale právě třeba i architektonické, existuje dodnes," řekl Jan Květina, autor výstavy.

Výstava je putovní. Zhlédnout ji mohli zájemci v Hradci Králové, Brně nebo v Liberci. V Praze ji bude možné vidět do 3. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu