• Načítám...
>

V parku Na Pankráci proběhl Puntíkový den

  • 26. října 2023,
  • 12:27,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Pacienti s lupénkou se setkávají s mnoha předsudky. Mnozí z nich zažívají to, že se na ně dívají s opovržením, když chtějí navštívit bazén nebo restauraci. Posměšky a odsudky také zažívají i malé děti, které s tím mývají problém ve školce nebo ve škole. Lidé se totiž bojí, že by se od nich mohli lupénkou nakazit. Tyto obavy jsou ale zcela zbytečná, neboť se nejedná o infekční, ale o autoimunitní onemocnění, které je buď geneticky dané nebo ho člověk získá v průběhu života, například vinou stresových faktorů. Na podporu těchto lidí v parku Na Pankráci proběhla akce s názvem Puntíkový den.

Reklama

V Centrálním parku Na Pankráci v městské části Praha 4 proběhl tradiční Puntíkový den. Tato akce si kladla za cíl informovat širokou veřejnost o onemocnění lupénkou a uklidnit je v tom, že se nejedná o infekční záležitost, ale o autoimunitní problém. Lupénkou neboli psoriázou se tedy nakazit nedá a obavy jsou zcela zbytečné.

"Do dnešních dnů se potýkáme s tím, že děti, které chodí do školy, do mateřinek, do škol nebo na koupáky, se potýkají s tím, že na ně okolí kouká jako na někoho špinavého, že si nemyje ruce, komu hygiena neříká to nej, ale není tomu tak. Lupénka není jen nemoc dětí, ale i dospěláků, ale bohužel zhruba do 12 let se nedá pořádně léčit," řekla Hana Potměšilová - pořadatelka Puntíkového dne, společnost Revenium.

Vyléčit se ale bohužel nedá nikdy. Když už je vidět na kůži, jde pouze o špičku ledovce, tato nemoc ale napadá i orgány a klouby.

"Lupénka, pokud není včas léčena, ideálně v odborných centrech pro léčbu lupénky, která jsou při všech velkých nemocnicích na dermatologických centrech, opravdu může způsobit záněty kloubů, může způsobit kardiovaskulární onemocnění, je to opravdu autoimunitní nemoc. Něco jako porucha štítné žlázy, roztroušená skleróza, Celiakie," řekla Hana Potměšilová - pořadatelka Puntíkového dne, společnost Revenium.

Puntíkový den podpořila také městská část Praha 4, která se rovněž oblékla do puntíkového. 

"Podporujeme to finančně, podporujeme to samozřejmě i tím, že v rámci veřejných prostranství, když je to pod naší záštitou, tak tam není potřeba hradit ten zábor a propagujeme to v rámci veřejnosti na Facebooku, webových stránkách, tím, že se oblečeme a vezmeme na sebe něco puntíkatého," řekl Radek Lacko (ANO) - radní MČ Praha 4.

Na lupénku neplatí pouze zvýšená hygiena nebo masti, jde o celoživotní problém a celoživotní boj, který je někdy větší, někdy menší. Vyskytuje se u dospělých, ale i u dětí. Jsou to sice spíše extrémní případy, ale bohužel i takové se najdou.

"Toto je dáno geneticky, rodiče, kteří si nesou nějakou genetickou vlohu s autoimunitní diagnózou. U dospěláků je to právě paradox. U nich je to také vyvoláno genetickou zátěží, ale právě stres a často u žen, když se jim vdává dcera nebo žení syn, tak lupénka kolem 50 let vypukne, i když o tom předtím vůbec nevěděli," řekla Hana Potměšilová - pořadatelka Puntíkového dne, společnost Revenium.

Své ale napáchá i nezdravý životní styl anebo ještě relativně nedávná doba covidová, která měla neblahý vliv na lidskou psychiku i celkový organismus. Z této doby pochází až 30 procent nových pacientů ve věků 30 až 50 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu