• Načítám...
>

Radnice Prahy 5 nechce novou plavební komoru

  • 16. července 2019,
  • 20:30,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Vedení Prahy 5 se staví proti výstavbě nového plavební kanálu na Dětském ostrově. Radnice této městské části se obává, že by došlo k narušení unikátního prostoru mezi Šítkovským a Staroměstským jezem. Zároveň hrozí výraznější navýšení lodní dopravy a tím pádem i emisí.

Reklama

Plavební komorou u Dětského ostrova propluje kolem 26 tisíc lodí ročně. Vzhledem k tomu, že je Vltava poměrně vytížená lodí dopravou, plánuje Povodí Vltavy vybudovat novou komoru na druhé straně Dětského ostrova. Proti tomuto záměru se staví vedení Prahy 5. Podle radnice by došlo k velkému zatížení životního prostředí.

"Především Praha nikdy neměla druhou plavební komoru ve svém územním plánu. To až zhruba před rokem zmizela povinnost aby taková věc v územním plánu byla. Další, ta hlavní, zátěž, kterou vidíme, je ve formě exhalací z poměrně starých motorů v tom vozovém parku," řekl Daniel Mazur, starosta MČ Praha 5.

V případě výstavby nové plavební komory by s velkou pravděpodobností došlo i k rapidnímu nárůstu lodí a tím pádem i k omezení rekreační turistiky v této lokalitě.

"Vzhledem k tomu, že se neprovádí žádná dopravní opatření po proudu ani proti němu, tak to znamená, že ta komora je vytížená jen díky turistickým parníkům, které zde proplouvají v těch špičkových hodinách, což je v čase po 16:00 až do asi 22:00. V jiných časech není vůbec problém proplout plavební komorou," řekl Tomáš Homola, zastupitel MČ Praha 5.

Proti tomuto záměru plánuje vedení MČ Praha 5 podniknout několik kroků.

"Já bych to rozdělil do takových 2 dílů. Jeden díl je po stránce politické, tzn. chceme něco předložit, dát dohromady nějaký dokument, kterým bychom apelovali na Ministerstvo dopravy. Druhá část je linie občanská, kde i petice vzniká v MČ proti plavební komoře," řekl Jan Panenka, radní MČ Praha 5.

V současné době se čeká na posvěcení úředního rozhodnutí pražským magistrátem. V případě, že bude projekt schválen, výstava komory zabere jeden, maximálně dva roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu