• Načítám...
>

Radnice Prahy 5 spustila portál občana

  • 2. března 2021,
  • 9:12,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Od března mohou obyvatelé páté městské části využívat nový elektronický portál. Prostřednictvím něj mohou lidé vyřídit nezbytné záležitosti, aniž by museli osobně docházet na úřad Prahy 5. V současné době je možné přihlásit a odhlásit čtyřnohého mazlíčka a uhradit za něj poplatky z pohodlí domova. Další služby se budou postupně v průběhu roku přidávat.

Reklama

Radnice páté Městské části spustila Portál občana Prahy 5. Cílem je umožnit místním obyvatelům snadnější a komfortnější komunikaci s úřadem z pohodlí domova. První agendou, kterou si už teď mohou zájemci vyřídit, je přihlášení a odhlášení svého čtyřnohého mazlíčka. 

"Nabízíme všechno. Přihlášení, odhlášení, zaplacení a i registrační kartu, kterou musí dát majitel psa na magistrát - tak i to za občana elektronicky zajistí," řekla Kateřina Černá, tajemnice ÚMČ Praha 5. 

Uživatel, který se dostane na Portál občana Prahy 5 se může přihlásit pomocí datové schránky či elektronického občanského průkazu. U druhé zmíněné varianty je v nabídce dalších sedm možností, jak vstoupit do systému. Například prostřednictvím elektronického bankovnictví.  

"Jste-li klientem a k dnešnímu datu jsou to klienti ČSOB, České spořitelny, KB - nastupovat budou další banky a jestliže máte bankovní identitu, tak se můžete přihlásit a vstupujete do portálu. Další možností, která tam je, je mobilní klíč. To je aplikace, která se stáhne. Vytvořilo jí Ministerstvo vnitra Odbor eGovernmentu. Je to jeden ze vstupních kanálů," řekla Kateřina Černá. 

Skrz portál je možné také hradit poplatky. A to několika způsoby. 

"Všemi systémy - to znamená přes naší platební bránu, přes QR kód,  i přes klasické převedení na účet, jak je každý občan zvyklý," řekla Kateřina Černá.  

Přes portál je možné se dostat i na webové stránky Veřejné správy. Uživatel tak může například komunikovat s Českou správou sociálního zabezpečení. Výčet možností však není konečný. Další služby bude vedení Prahy 5 postupně přidávat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu