• Načítám...
>

V Košířích bude nová škola

  • 11. června 2021,
  • 15:37,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 5 plánuje do čtyř let vybudovat v Košířích novou školu. Ve hře jsou dvě varianty, respektive místa, kde by nová škola měla vyrůst. Jedním z míst je těsné sousedství se ZŠ Nepomucká, druhým pak pozemek speciální školy, který je ve vlastnictví magistrátu.

Reklama

Praha 5 plánuje do čtyř let vybudovat v Košířích novou školu. Městská část tak reaguje na zvyšující se počet obyvatel v okolí Cibuleckého kopce, který souvisí s novou výstavbou.

"Vzhledem k tomu, že se včas nezačala řešit školská kapacita tady místní Základní školy Nepomucká, tak dnes vyvstává nedostatečnost kapacit Základní školy Nepomucká a my musíme urychleně přijmout řešení, které tento problém vyřeší," říká Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Ve hře jsou dvě varianty, respektive místa, kde by nová škola měla vyrůst. Tím prvním je těsné sousedství s budovou Základní školy Nepomucká.

"V těsné blízkosti Základní školy Nepomucká je pozemek, který z větší části patří městské části, a na tom by okamžitě mohla vzniknout nová budova základní školy. Ale protože ten kopec je poměrně veliký, tak z dopravně logistického hlediska by bylo lepší, kdyby ta škola vznikla uprostřed kopce, protože děti ze shora, kde jich dneska nejvíce přibývá, by to měly do této školy blíže," upozornila Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

V tomto případě musí městská část vést jednání s pražským magistrátem. Tomu totiž patří pozemek, na kterém by Praha 5 ráda školu postavila.

"Tato varianta je podmíněna tím, že se dohodneme s hlavním městem Prahou, který na pozemku, který by připadal v úvahu, má umístěnou speciální školu. A my teď jednáme s hlavním městem Prahou o tom, zda by byla možná směna pozemku nebo eventuálně třeba koexistence obou dvou škol, jak základní, tak té speciální," vysvětlila Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Ať už se městská část rozhodne pro jakoukoli z těchto variant, chtěla by, aby do nové školy s kapacitou 300 žáků mohly děti nastoupit už v roce 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu