• Načítám...
>

Praha 6 propojuje generace společným bydlením

  • 5. srpna 2022,
  • 17:33,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

V rámci propojování generací nabízí městská část Praha 6 bydlení pro studenta v domě pro seniory s pečovatelskou službou. Ubytovaný student získá lukrativní a finančně výhodné bydlení výměnou za zprostředkování volnočasového programu pro seniory.

Reklama

Nájem za bydlení roste. Jen v Praze se ve druhém čtvrtletí, zvýšilo dokonce o třetinu. To samozřejmě zasáhne i studenty. Praha 6 ale přišla s projektem levného studentského bydlení v domě s pečovatelskou službou. V malém bytě s terasou už takhle bydlí třeba student FTVS Zdeněk.

,,Byt se mi líbí hodně, mám tu i terasu, je tu klid. Je tu uzavřený pozemek, mám tu parkovací místo, což je nesporná výhoda v Praze, zvlášť v Dejvicích. I za tu cenu je to skvělý," řekl student Zdeněk, který je ubytovaný v dejvickém DPS.

,,Projekt funguje už rok a půl, kdy tady Zdeněk bydlí, za stejných finančních podmínek jako naši senioři, a na oplátku tady vykonává až dvacet hodin dobrovolnické práce za měsíc pro seniory, kteří jsou tady ubytovaní," sdělila Lucie Trnková, ředitelka Pečovatelské služby Prahy 6 .

,,Čtu jim, pouštím jim dokumenty, jsem tu pro ně, kdyby si chtěli popovídat. A jako sportovec se sem snažím vnést trochu pohybu. Tak jsme nakoupili hry a hrajeme, když je venku počasí," doplnil Zdeněk.

,,Musím říct, že po tom jednom a půl roce máme velice dobrou odezvu, nejenom od klientů, ale také od personálu, a ti studenti jsou velice zapojeni," řekl Marian Hošek, radní městské části Praha 6 .

Praha 6, díky projektu, rozšiřuje dosavadní mezigenerační soužití, které obohacuje obě generace. Vedle výhodného bydlení, mohou studenti od starších lidí načerpat zkušenosti a životní nadhled. Volnočasové aktivity, které studenti organizují pak seniory motivují k pohybu.

,,On je báječnej, protože nám pomáhá i v takových těch věcech komunikačních, kde my už s tím nejsme tak srostlý," pochvalovala si jedna ze seniorek, klientek DPS Šlejnická.

,,Mám ráda ten sport. Tak se vždycky protáhneme. My staří lidi převážně často sedíme a nic a on nás protáhne a je to moc příjemný," prozradila další ze seniorek.

,,Kdyby takovýchto domů byla stovka v celé republice, tak je to málo," doplnila třetí z dotazovaných seniorek.

Dům s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici teď hledá dalšího studenta do bytu o výměře 33 metrů čtverečních.  Měsíční nájem činí 4 a půl tisíce korun. Nový nájemník by měl, ve spolupráci se Zdeňkem, pomáhat jako dobrovolník. Zájemci musí být studenti vysoké nebo vyšší odborné školy. Do výběrového řízení se mohou přihlásit na radnici Prahy 6.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu