• Načítám...
>

Praha 5 zajistí posílení autobusů

  • 8. února 2016,
  • 14:33,
  • PRAHA 5,
  • Nela Friebová

Občané ze vzdálenějších končin mají někdy problém dostat se pohodlně a rychle do centra, ať už za prací nebo nákupem. Městská část Praha 5 se ovšem snaží takovým obyvatelům vyjít co nejvíce vstříc. Jak? To už se dozvíte v reportáži.

Reklama

Autobusové linky 123 a 128 jsou hojně využívány občany, kteří bydlí dál od centra. Na podpoře jejich provozu se podílí samotná městská část. Jaké jsou důvody?

“V roce 2012 proběhla takzvaná optimalizace linkového vedení pražské MHD, ve které hlavní město rozhodlo, že budou zrušeny souběhy. Místa, kde jedou společně autobusy i tramvaje. A byly zrušeny především autobusové linky. Na Praze 5 se to týkalo asi šesti linek,” uvedl Petr Hnyk, radní MČ Praha 5.

To je i případ autobusové linky 123, která byla zkrácena z původní trasy Šmukýřka - Anděl na trasu Šmukýřka - Kavalírka, kde musí cestující po pěti minutách jízdy přestupovat na tramvaj přes poměrně rušnou komunikaci.

Týká se to 7 tisíc místních obyvatel. Proto se městská část rozhodla dofinancovat provoz linky 123 mezi Kavalírkou a Andělem, aby lidé nemuseli přestupovat,” vysvětlil Petr Hnyk.

Opačná situace nastala u linky 128, která obsluhuje oblast Žvahova. Tu zřídila před lety samotná městská část, nyní by ovšem měla na její provoz pouze přispívat, celoroční provoz by mělo hradit hlavní město.

“S městskou částí Praha 5 spolupracujeme na financování několika autobusových linek. Týká se to midibusové linky 128 a nově také linky 123. Prodloužený úsek mezi Kavalírkou a Andělem si financuje právě městská část Praha 5. Zatím je to domluveno na letošní rok. Uvidíme, jak se to osvědčí a jaký to bude mít vývoj,” řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Na provoz linky 128 přispěje Praha 5 částkou 630 tisíc Kč, v případě linky 123 si městská část vyhradila až 4,5 mil. Kč.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu