• Načítám...
>

Praha 6 má projekty na přání

  • 18. prosince 2019,
  • 23:04,
  • PRAHA 6,
  • Ladislav Jakub

Obyvatelé Prahy 6 sami rozhodují o tom, jak bude vypadat jejich městská část. V rámci takzvaného participativního rozpočtu se rozhodují, na který projekt půjde kolik peněz. Například v roce 2018 odsouhlasili, že za hotelem Diplomat vznikne nový park. Ten už je hotový. Během roku 2020 se bude například realizovat vodní hřiště v Ruzyni, grilovací piknikové místo na Dědině nebo dětské hřiště na Petřinách.

Reklama

Nový park, nová cesta, keramická lavička nebo lavičky dřevěné. Tak teď vypadá prostranství za hotelem Diplomat v Praze 6. O podobě místa rozhodli sami obyvatelé v akci s názvem Nápad pro šestku.

"Pod tím Nápadem pro šestku se skrývá možnost obyvatel Prahy 6, ale i jiných, navrhovat takové ty drobné projekty, které zlepší z jejich pohledu Prahu 6. Třeba nevzhledný dvorek nebo neupravená cesta, případně, jako např. tady, vyšlapaná cesta, která našla svůj přerod do parku," řekl Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6.

S nápadem na vytvoření parku přišel Tomáš Rathouský.

"Ten nápad vzešel ode mě. Já kousek odsud bydlím a viděl jsem, že je tady velká zelená plocha, která je nevyužívaná, tak jsem navrhl tento nápad. A lidé hlasovali a vyhrálo to v rámci malých nápadů. Je to pěkná zelená plocha a já jsem chtěl, aby se ten park opravdu využíval, aby tady lidé seděli, aby si tady mohli číst knížku nebo tady trávit v létě volný čas," řekl Tomáš Rathouský, autor projektu.

Ale není to jediný projekt na přání obyvatel.

"Nejen tento parčík za Diplomatem, ale v blízkosti je třeba park Jaroslava Meda, lavičky vedle ZŠ Pod Marjánkou nebo lavičky u polikliniky Cordeus," řekl Jakub Stárek.

Obyvatelé MČ Praha 6 se už také mohou těšit např. z venkovní posilovny na Babě. Projekt Nápad pro šestku má už tradici. V Praze 6 ho uskutečnili už potřetí.

"Ty výzvy se pravidelně opakují. Ty jsou zpravidla od září do konce listopadu, takže teď je ukončený 3. ročník Nápadu pro šestku," řekl Jakub Stárek.

Na podzim uspěly celkem 3 velké nápady nad 400 tisíc korun a 7 menších projektů. Praha 6 má na ně připraveno 5 milionů korun a realizovat by se měly v příštích měsících.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu