• Načítám...
>

Šestka spustila službu Senior taxi

  • 24. října 2023,
  • 14:56,
  • PRAHA 6,
  • Veronika Kuželková

Praha 6 se připojila k městským částem, které nabízejí seniorům dotované taxi služby. Rada městské části na konci července schválila výběr firmy, která tyto služby zajišťuje a už v říjnu vyrazilo seniorské taxi do ulic. Za tuhle krátkou dobu už stihlo odvézt na úřady, k lékaři či do lékárny několik stovek seniorů.

Reklama

Na poštu, k lékaři nebo na úřad. To jsou místa, kam se mohou nyní nechat odvézt senioři z Prahy 6 novou službou Senior taxi. 

"To je dlouhodobě připravovaná očekávaná věc, protože jsme ji ohlásili před volbami před rokem s tím, že ta služba jednoduše pomáhá v dnešní době seniorům. Pomáhá jim nejenom v té mobilitě, v tom, že nemusí používat svoje vlastní auto, ale vlastně jim i šetří jejich finanční prostředky, což v dnešní době krizí je samozřejmě věc velmi vítaná," řekl Jakub Stárek (ODS), starosta, MČ Praha 6.

"Já jsem z DPS v Dejvicích a je nás tam plno seniorů. Všichni to hodně kvitují, že to budou využívat. Hlavně ti, kteří nemají rodinné příslušníky, kteří by je odvezli. Jsme spokojeni, tak snad to bude trvat nadále a pořád fungovat," řekla seniorka z Prahy 6.

"Já jsem úplně nadšený. Čekali jsme daleko pomalejší nárůst nebo nábor těch seniorů, přičemž se nám povedlo jich nabrat zhruba 400 a současně už jsme jich odvezli 170, vykonali 170 jízd, což je na první 3 týdny podle mě neuvěřitelný výkon," řekl Jakub Stárek (ODS), starosta, MČ Praha 6.

"Jsme moc rádi, že nám Praha 6 prostřednictvím výběrového řízení dala možnost k této spolupráci, jenom díky tomuto projektu vzniklo minimálně 6 pracovních pozic pro lidi s hendikepem nebo se zdravotním postižením," řekl Marián Hošek (KDU-ČSL), místostarosta, MČ Praha 6.

V rámci Senior taxi jsou nyní k dispozici dva vozy a na každého registrovaného uživatele služby připadá 50 jízd ročně, tedy přibližně čtyři jízdy za měsíc.

"Tak musí splnit především věk 75 let nebo je zdravotně hendikepovaný, má ZTP a tím pádem může využívat tuto službu. Vyzvedne si kartičku na úřadě, aby mohl tuto kartičku využívat. Je to potom anonymní - podle čísla té kartičky, takže na dispečinku se ohlásí a řekne potřebu, kdy potřebuje odvézt k lékaři, na úřad, na poštu a podobně. Domluví si termín a ten termín potom mu bude splněný. Jedna cesta stojí 50 korun," řekl Jan Klouček, jednatel, Teamium s.r.o.

Senior taxi funguje v pracovní dny od půl 8 ráno do půl 4 odpoledne a telefonické objednávky přijímá dispečink v pracovní dny od 7 do 18:30.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu