• Načítám...
>

Galerie Skleňák představila novou výstavu

  • 5. října 2018,
  • 14:57,
  • PRAHA 6,
  • Natálie Forsterová

Paměť Prahy 6. To je nová výstava v galerii Skleňák, která mapuje sto let republiky očima pamětníků a přináší významné okamžiky naší historie. K vidění je do 31. října.

Reklama

MČ Praha 6 ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum představila novou výstavu. Jmenuje se Paměť Prahy 6 a k vidění je v přízemí Skleněného paláce na náměstí Svobody. Expozice přináší prostřednictvím bannerů i krátkých videí svědectví z dob minulých. 

"Myslím, že za pozornost určitě stojí. Místo, kde domy postavili lidé, kteří emigrovali z Ruska ve 20. a 30. letech, které potom po roce 1945 odvlekli ruští lidoví komisaři NKVD do sovětských gulagů. Máme zde několik příběhů právě těchto lidí," řekl Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel Post Bellum.

A nejen to. Lidé se díky výstavě mohou např. také seznámit s osudem Jaromíra Ulče.

"Jeho příběh je, myslím, ukázkou toho, jak se z mladého člověka plného ideálů najednou stane služebník zlovolné totalitní moci. Člověk, který najednou přestal na svým životem přemýšlet v nějakých hodnotách a přijal nejjednodušší cestu," řekl Mikuláš Kroupa. 

"Dovolím si říci, že po 10 letech existence Post Bellum je to ikona našeho národa. Nesmírně si vážím jejich práce, protože národ, který si neváží své historie, je nucen ji znovu prožít," řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6. 

Paměť národa je mezinárodní sbírka vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století. Dostupná je ve stejnojmenném internetovém archivu, na jehož budování se podílejí jednotlivci i organizace z ČR a dalších zemí. Jeho součástí jsou i příběhy, které lidé nyní mohou vidět v Praze 6. A to až do 31. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu