• Načítám...
>

Praha 6 odhalila pamětní desku J. Čermína

  • 28. ledna 2019,
  • 20:09,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

25. ledna byla v Jaselské ulici v pražských Dejvicích slavnostně odhalena pamětní deska Jakuba Čermína, kterého pronásledoval nacistický a komunistický režim. Jeho památku si připomněli místní občané, jeho blízcí a zástupci radnice Prahy 6.

Reklama

Jakub Čermín přežil pobyt v koncentračním táboře během druhé světové války i šestileté vězení za komunistického režimu. Přestože zažil spoustu křivd a byl neustále pronásledován a vyslýchán, dožil se rehabilitace. V roce 2009 zemřel ve věku 92 let v domě v Jaselské ulici. Vedení radnice Prahy 6 se rozhodlo vyrobit pamětní desku a zařadit ho mezi osobnosti, které se významně zapsaly do historie této MČ. 

"20. století bylo plné násilí a nespravedlnosti. Teď už nějakou dobu žijeme v takové klidné mírové době. To je podle nás optimální čas, kdy musíme rehabilitovat ty největší hrdiny, vrátit se k nim, vrátit se k jejich odkazu a vzdát jim dík," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

Slavnostního odhalení pamětní desky na domě, kde Čermín žil, se zúčastnili nejen zástupci Prahy 6 ale i jeho přátelé a blízcí. Hlavní projev pronesl katolický kněz Petr Piťha. 

"Byl to čestný člověk. A lidé, kteří se zasloužili o existenci národa, jsou důležití," řekl Petr Piťha, katolický kněz.

Podle členů rodiny byl Jakub Čermín laskavým člověkem, který nikdy neodmítl komukoliv pomoci. 

"Každému, kdo se na něj obrátil s prosbou o pomoc, se vždy snažil pomoci. Až jsme někdy měli s maminkou pocit, že trochu na náš úkor," řekla Markéta Čermínová, dcera. 

Jakub Čermín byl za své postoje v dobách nacismu a komunismu vyznamenán Československým válečným křížem a Řádem T.G. Masaryka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu