• Načítám...
>

Praha 6 nesouhlasí se zastávkami na znamení

  • 5. dubna 2019,
  • 20:11,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 6 nesouhlasí se záměrem ROPIDu o zavedení všech autobusových zastávek na znamení. Podle městské části tento krok povede ke snížení komfortu cestujících. Zároveň upozorňují na fakt, že je celá záležitost uspěchaná. Začít s realizací by se mělo od 1. července.

Reklama

Praha plánuje od 1. července zavedení všech autobusových zastávek na znamení. Proti tomuto plánu se ohradilo vedení MČ Praha 6, podle kterého je celá záležitost uspěchaná a sníží komfort cestujících.

"S tímto návrhem přišel pan ředitel Tomčík z ROPIDu 19. března a navrhovaný termín realizace je 1. července. Nezlobte se na mě, ale na takto zásadní změnu autobusové dopravy mi 4,5 měsíce prostě nepřipadá jako dostatečná doba. Dále ROPID argumentuje tím, že to nejzásadnější, k čemu tím dojde, je zlevnění provozu zhruba o 5 milionů korun. V rozpočtu ROPIDu a DP mi to přijde jako částka marginální. Ale to, o kolik poklesne cestovní komfort zejména osobám se sníženou pohyblivostí, dětem, případně matkám s kočárky, nám přijde absolutně neadekvátní," řekl Vladimír Šuvarina, předseda dopravní komise MČ Praha 6.

Podle Ropidu ale zastávky na znamení urychlí dopravu a povedou k většímu pohodlí cestujících.

"Tam, kde autobus nemusí zastavovat, když nikdo nechce vystupovat a nastupovat, to všechny ostatní zbytečně zdržuje. V případě, že má autobus zpoždění, tak pokud bude hodně zastávek na znamení, i to zpoždění může lépe dohnat," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

V Praze v současnosti funguje už více než 60% autobusových zastávek na znamení. Podle Prahy 6 ale není nutné jejich rozšíření.

"Ten nápad v podstatě není špatný, není úplně nutné dle mého názoru pokrývat celou Prahu zastávkami na znamení, byť rozumím argumentům ROPIDu. Dle mého neexistuje důvod, proč tam moc pospíchat do 1. července. Rozumím tomu, proč ROPID chtěl zvolit letní termín, ale lépe zvolit letní termín roku 2020 a během toho roku a čtvrt, který nám tady zbývá, ten záměr pořádně prodiskutovat ve všech MČ, kterých se to dotýká," řekl Vladimír Šuvarina.

O tom, jestli se v Praze bude cestovat autobusem podobně jako např. ve Vídni či Londýně, rozhodnou pražští radní v nejbližší době.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu