• Načítám...
>

Zoo Praha se rozrostla o druhou generaci želvy tuniské

  • 19. ledna 2022,
  • 8:36,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Pražská zoologická zahrada se může pochlubit už druhou, odchovanou generací vzácné želvy tuniské. Rodiče malé želvičky přišli na svět už v Zoo Praha a nyní tam počali další potomky. Jedním z nich je i malá želví slečna, která je zatím veliká asi jako vlašský ořech. Vylíhla se po 71 dnech inkubace v líhni, při teplotě nastavené na 31 stupňů. Jak se želvičce daří a proč je nastavení správné teploty tak důležité, to se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

Začátek roku se v pražské zoo nesl v duchu oslav. Vylíhlo se tam totiž několik mláďat vzácné želvy tuniské. Jde už o druhou generaci těchto želv v trójské zahradě. Její desetiletí rodiče přišli na svět právě zde. 

"Želvy tuniské jsou poměrně senzitivní želvy, takže to není samozřejmě jednoduchá věc, ale myslím, že už tím, jak přeci jen to tady děláme už dlouho, tak už máme jisté know-how. Musíte jim dát pohodu, musíte uvést ty želvy do stavu, že jsou v naprosté pohodě. To znamená i vhodné krmení," nastínila Nataša Velenská - vrchní chovatelka plazů.

Tyto želvy si pochutnávají hlavně na šťavnatém lupení, v zimě pak třeba na čínském zelí, kadeřávku, kedlubně nebo brokolici.  Doslova životně důležité je také nastavení správné teploty během líhně. Díky tomu lze pak spolehlivě určit pohlaví mláděte. 

"Devadesát procent těch známých želv, které se chovají, mají vlastně teplotně určené pohlaví. A zrovna u těchto želv tuniských, teplota lehce nad třicet jedna stupňů, nebo třiceti jedna stupňů, dělá samice. Takže my víme už teď, že to je holka," upozornila Nataša Velenská - vrchní chovatelka plazů.

Želva tuniská se nachází v nejpřísnějším stupni ochrany. Potkat ji můžete výhradně v oblasti Tunisu, kde jsou tyto želvy zároveň považovány za nositelky štěstí a bohužel se stávají kořistí pro výrobu nejrůznějších suvenýrů. 

"Vidíte velmi často na tržišti vypreparované krunýře ve velikosti takových subadultů, to znamená teenagerů, želvích teenagerů. A to je poměrně nebezpečné, když se tito teenageři v přírodě vychytají, že potom vlastně nemůže ta generace pokračovat," doplnila Nataša Velenská - vrchní chovatelka plazů.

A to by byla určitě veliká škoda, protože želvy se mohou dožívat velmi vysokého věku. I mládě želvy tuniské, ze Zoo Praha, má před sebou klidně i sto let života a vzhledem k tomu, jak ukázkově se tam o ně starají, to je docela dobře možné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu