• Načítám...
>

Praha zřídí byty pro lidi se zdravotním znevýhodněním

  • 11. března 2022,
  • 16:26,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Roky opuštěný objekt v pražské Troji začne zanedlouho sloužit potřebným. Magistrát investuje do rekonstrukce domku, ve kterém vznikne komunitní bydlení pro lidi s autismem a zdravotním znevýhodněním.

Reklama

Dům na rohu ulic Na Dlážděnce a Nad Hercovkou v Praze 8 léta sloužil jako Domov sociálních služeb. Poslední roky ale zeje prázdnotou. Teď už s ním má ale magistrát velké plány.

"My jsme se jako hlavní město dohodli na tom, že bychom byli rádi, abychom si ten dům mohli převzít do vlastní správy a vybudovat tady nějaký typ sociálních služeb pro lidi se zdravotním znevýhodněním, což se pak v roce 2020 podařilo. Dohodli jsme se s Prahou 8, že ten dům převezmeme. My jsme požádali tehdejší vedení Domova Svojšice, aby tady připravili rekonstrukci, která by umožnila vznik bytů, kde se počítá s tím, že tady bude poskytovaná sociální služba, péče pro lidi se zdravotním znevýhodněním, tady dole v tom přízemí by měl vzniknout velký byt pro 4 lidi s autismem, s chováním náročným na péči, čili služba, která je běžně nabízena ve velkokapacitních ústavních zařízeních, kde nefunguje nebo případně v psychiatrických léčebnách, kde si všichni umíme představit, že bychom nechtěli prožít léta života," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Nový domov zde najde také syn paní Masopustové. Ten momentálně žije v Jižních Čechách. 

"Syn má dětský autismus, těžkou mentální retardaci, k tomu spoustu dalších různých diagnóz. V podstatě do nějakých 12 nebo 13 let jsme tu péči zvládali, ale už jsme na pokraji zhroucení a požádali jsme dětskou psychiatričku, aby se doptala v psychiatrické nemocnici, zdali by syna nehospitalizovali, k tomu došlo, v podstatě s menší přestávkou je tam více než 3 roky. Je to pro nás hodně náročné, i emocionálně. Samozřejmě tady tohle velice vítáme, že ho budeme mít nejen blíž, ale že i ten kontakt bude moci být trošku intenzivnější," řekla Hana Masopustová.

V horních dvou patrech vzniknou další čtyři byty pro zdravotně znevýhodněné. Celkově se tedy počítá se vznikem šesti bytů. 

"Bude tady přistavěný výtah, který bude zabezpečovat komunikaci pro ty méně pohyblivé uživatele. Začínáme v pondělí 14. března, stavba je naplánovaná na 180 dní, takže bychom měli skončit 10. září," řekl Karel Chorvát, statutární ředitel, Proxima a.s.

Rozpočet stavby je 20 milionů korun včetně stavby výtahu a úpravy zahrady. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu