• Načítám...
>

Praha 8 odhalila pamětní desku Věry Čáslavské

  • 4. května 2022,
  • 9:37,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 8 odhalila pamětní desku na počest Věry Čáslavské. Umístěna je v Karlíně na domě, ve kterém se tato sedminásobná olympijská vítězka narodila.

Reklama

Praha 8 má novou pamětní desku. Ta byla odhalena na počest Věry Čáslavské v den, kdy by tato sedminásobná olympijská vítězka oslavila své osmdesáté narozeniny.

"Dnes je 3. května a je to osmdesát let od jejího narození a ona se narodila právě tady, prožila tady své dětství, takže si jistě zaslouží pamětní desku, aby nejbližší sousedé, ale možná i přespolní věděli, že se tato skvělá žena narodila," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

"Praha 8 si veškerých statečných žen velmi váží, my připomínáme několik z něžného pohlaví, které se hrdinně postavily totalitám, ať už té nacistické, tak i komunistické a právě paní Věra je typickým příkladem té statečné ženy, která necouvla ze svých názorů a především fungovala i jako nejen sportovní, ale morální vzor pro naší mládež a vůbec pro obyvatele České republiky," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Slavnostního odhalení pamětní desky se kromě zástupců radnice zúčastnili také lidé, kteří Věru Čáslavskou znali.

"Když bylo nějaké výročí za doby komunismu, tak jsme se sešli v nějaké třídě a Věra na pódiu tancovala buď jako baletka a nebo měla nějaký selský kroj, takže tam tancovala. Takhle si jí pamatuji ze školy," řekla Antonie Živnůstková, spolužačka Věry Čáslavské.

Věra Čáslavská byla československá sportovní gymnastka, trenérka a sportovní funkcionářka. Mimo sedmi olympijských medailí získala také několik titulů mistryně světa nebo titul Sportovkyně roku Československa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu