• Načítám...
>

Praha 8 udělila čestná občanství

  • 27. září 2023,
  • 14:27,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

V prostorách Libeňského zámku starosta městské části Praha 8 udělil čestná občanství. To obdrželi paní Marie D´ambrosová, John Bok, Václav Špale a paní Miloslava Stará. Městská část od roku 2016 uděluje čestná občanství každý rok.

Reklama

Za doprovodu živé hudby byla v obřadní síni Libeňského zámku udělena další čestná občanství. Slavnostní ceremoniál se týkal celkem čtyř lidí, jejichž život je úzce spjatý s Prahou 8.

"Jedná se o ocenění životních postojů, celoživotní práce či reprezentace městské části Praha 8. Jde o to, že mezi sebou máme osobnosti, které si takové ocenění zaslouží, žijí u nás, někteří z nich se tady i narodili, takže chceme posílit to povědomí, to sepjetí s městskou částí Praha 8," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Pro Čestné občanství Prahy 8 si tak došel i John Bok - signatář Charty 77 a celoživotní bojovník za svobodu a spravedlnost. Je také spoluzakladatelem spolku Šalamoun, který i v podmínkách demokratického státu upozorňuje na chyby justice a zastává se lidí, kteří se nevinně dostali do soukolí justičního systému.

"Je to lepší ocenění, než kterékoliv jiné, protože je občanské, není to, že jste národní hrdina nebo něco takového. Oceňují vás jako občana, protože já nejvíc ze všeho si vážím a oceňuji občanství jako postoj člověka," řekl John Bok, aktivista a signatář Charty 77.

Mezi dalšími oceněnými pak byla i paní Miloslava Stará. Speciální pedagožka, která svůj život zasvětila práci s dětmi s Downovým syndromem a mentálním postižením a lhostejné jí nebylo ani jejich začleňování do společnosti. 

"V těch 60. letech, kdy jsem začínala, tak těm dětem s mentálním postižením, tam se uvažovalo o tom, jestli mají jít do ústavu. Já jsem ráda. Nejde to všude, nejde to u každého dítěte, ale tam, kde to jen trochu jde, tak tam jsem strašně ráda, když to funguje, že ty děti hlavně tu práci dostanou," řekla Miloslava Stará, speciální pedagožka.

Pro ocenění si pak na Libeňském zámku přišli také akademický malíř a restaurátor Václav Špale a zakladatelka hojně navštěvovaných starobohnických akcí jako Posvícení nebo Těšení, paní Marie D´ambrosová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu