• Načítám...
>

Kobyliská střelnice byla otevřena po rekonstrukci

  • 27. dubna 2016,
  • 9:52,
  • PRAHA 8,
  • Milan Schmidt

V pondělí byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná Kobyliská střelnice. Ta je významným symbolem protifašistického odboje a od roku 1978 také národní kulturní památkou. Práce na její rekonstrukci začaly v březnu 2015 a z větší části byly financovány z evropských fondů.

Reklama

Za přítomnosti ministra obrany České republiky Martina Stropnického i dalších vzácných hostů, byla po více než roční rekonstrukci otevřena Kobyliská střelnice.

„Já, chci poděkovat především radnici Prahy 8. Člověk má tady takové zvláštní pocity asi jako to, že chvilkami svítí slunce a chvilkami sněží, těsně vedle sebe, tak vlastně člověk je tady a je to místo, kde bylo zavražděno několik stovek odvážných lidí, tak to má prostě takovou svojí temnou stránku, která tady na každého musí dolehnout,“ řekl Martin Stropnický (ANO 2011), ministr obrany ČR.

Po projevech hostů a položení věnců ke jménům padlích, byla držena minuta ticha za doprovodu písně Večerka a zazněla i státní hymna. Kobyliská střelnice je národní kulturní památkou a akt slavnostního otevření potěšil zástupce Prahy 8.

Já jsem rád, že paní radní Kroutil přistoupila k té rekonstrukci opravdu zodpovědně,“ řekl Roman Petrus (ČSSD), starosta MČ Praha 8.

„Dnešní den se vydařil jak s ohledu počasí, nepršelo nám, sice nám trochu zasněžilo, ale vysvitlo i sluníčko. Přišli všichni pozvaní hosté. Mohli jsme uctít památku padlých minutou ticha. Myslím si, že nebo z mého hlediska, akce byla úspěšná,“ řekla Anna Kroutil (nez./ANO 2011), radní MČ Praha 8.

Více než rok práce na místě s atmosférou vraždění se vryje do hlavy.

„Je to pro mě stále pietním místem. Zvláštním způsobem jsem vždy smutná, když do toho areálu vstupuji. Samozřejmě, když se nachází areál v rekonstrukci, tak to vnímáte trochu méně, než když už je vše hotovo,“ řekla Anna Kroutil (nez./ANO 2011), radní MČ Praha 8.

Vzpomínky na fašistická zvěrstva jsou stále živé a stále bolí. „Já jsem byl transportován z Terezína v červnu 42 a to jsem měl dojem, že mě vezou sem, ale bylo to na Pankrác. Denně byli vyvoláváni lidé a my jsme věděli, že jedou sem na popravu,“ řekl Jaromír Lysý, bojovník proti fašismu.

Stojíme na místě, které by nemělo být jen připomenutím obětí nacistického řádění, ale také by mělo být varováním pro současné generace, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu