• Načítám...
>

Kobyliská střelnice v Praze 8 má po opravách

  • 15. prosince 2014,
  • 15:46,
  • PRAHA 8,
  • Aneta Lednová

Národní kulturní památka Kobyliská střelnice má za sebou restaurátorské a sanační práce. Ty se týkaly hlavně opravy desek se jmény obětí, opěrné zdi s verši a mozaikou nebo podstavce plastiky.

Reklama

Vedení osmé městské části již několik let opravuje tuto Národní kulturní památku a snaží se, aby současný stav areálu odpovídal významu památky. “Sanační a restaurátorské práce byly úspěšně dokončeny. Celkové náklady vyšly na zhruba 2 miliony korun. Více jak milion jsme dostali od Ministerstva obrany,” řekla tisková mluvčí MČ Praha 8 Helena Šmídová.

Sanační a restaurátorské práce se týkaly především několika důležitých prvků. “Konkrétně se to týkalo opěrné zdi s mozaikou, podstavce plastiky a plastiky samotné, desek se jmény obětí nebo kříže včetně trnové koruny, “ uvedla Helena Šmídová.

Celé dění okolo Kobyliské střelnice bylo velice komplikované. Nejprve se vedly dlouhé spory o vlastnictví majetku. Dále byla Kobyliská střelnice svěřena hlavnímu městu Praha. Až v roce 2011 dostala Kobyliskou střelnici do správy osmá městská část. Ta poté začala podnikat kroky, aby areál vypadal tak, jak vypadat má. Tedy jako Národní kulturní památka. “Tyto práce trvaly relativně krátkou dobu. Týkalo se to v podstatě jen několika týdnů,” dodala.

Restaurátorské a sanační práce má Kobyliská střelnice zdárně za sebou. Ještě ji však čeká oprava celého areálu. Bude například vybudována vstupní brána proti divokým prasatům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu