• Načítám...
>

Palác Svět bude konečně rekonstruován

  • 13. dubna 2018,
  • 20:01,
  • PRAHA 8,
  • Tomáš Mladějovský

Libeňský Palác Svět se konečně po dlouhých létech dočká rekonstrukce. V jeho přízemí byl kdysi, později Bohumilem Hrabalem proslavený, lidový bufet Automat Svět. Oprava tohoto domu potěší určitě obyvatele Libně a při případné obnově Automatu také příznivce jednoho z našich nejslavnějších spisovatelů.

Reklama

Libeňský palác Svět, postavený v roce 1932 až 1934, má léta své slávy už za sebou. Kdysi tu bývalo kino, kavárna a také Automat Svět, do kterého chodil Bohumil Hrabal. Dvacet let byl Palác Svět v žalostném stavu. Teď se konečně italský majitel rozhodl ho zrekonstruovat.

"Špatná historie Paláce Svět začíná v 90. letech, kdy prošel neúspěšnou privatizací a po sérii různých krachů bank a podobně skončil v rukou italského majitele Antonia Crispina, který vlastní v tuto chvíli Svět už 20 let a za tu dobu se tu mnoho neodehrálo," řekl Petr Vilgus, místostarosta MČ Praha 8. 

To by se ale konečně mělo změnit. 

"V průběhu tohoto roku by měla být nainstalována okna a udělaná fasáda a v příštím roce by měla být budova dokončena," řekl Petr Vilgus.

Italský majitel chce, aby v Paláci Svět byla restaurace, přízemní obchody a také bytové jednotky.

"Bavili jsme se o tom, že by bylo velmi užitečné, pokud by v budově byla jakákoliv připomínka Bohumila Hrabala, Vladimíra Boudníka a dalších významných osobností z Libně, které jsou s Automatem Svět spjaty," řekl Petr Vilgus. 

Svého času byl Bohumil Hrabal, který bydlel poblíž, denním hostem Automatu Svět, který byl v přízemí tohoto paláce. Podle jeho stejnojmenné povídky natočila režisérka Věra Chytilová v roce 1966 film, a to byla doba Hrabalovy začínající spisovatelské proslulosti. 

"Umím si představit, že by se tam dalo udělat třeba i malé muzeum Bohumila Hrabala. Že by se tam mohly připomínat i jeho knihy, filmy podle jeho knih, které vznikly, dalo by se z toho opravdu udělat centrum," řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8. 

Zároveň se tak v této části Prahy 8 mohl zvýšit turistický ruch. Vždyť Hrabal je znám po celém světě, stejně jako Hašek nebo Kafka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu