• Načítám...
>

Libeňský zámek hostí netradiční výstavu

  • 30. ledna 2019,
  • 9:00,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

V Libeňském zámku je k vidění výstava čtyř terapeutů bohnické psychiatrické nemocnice. Celkem 50 maleb a plastik tu můžete obdivovat až do 22. března.

Reklama

V Libeňském zámku je k vidění výstava s názvem Ho-Ho-No-Št – čtyři mezi ploty. Jedná se o více než 50 děl autorů Evy Holubové, Marka Holuba, Kateřiny Novákové a Tomáše Štolby.

"MČ Praha 8 má ještě výstavní prostory v Bílém domě. My jsme tam asi před rokem měli výstavu výtvarných děl pacientů s psychiatrické nemocnice Bohnice. A tak už byl jen krůček k tomu, abychom zjistili, kdo třeba ty pacienty vede, kdo se jim věnuje a tak tady máme teď Ho-Ho-No-Št," řekla Pavla Tomšíková, referentka odboru kultury MČ Praha 8.

Autory děl spojuje psychiatrická nemocnice v Bohnicích. Všichni čtyři tu pracují jako terapeuti a právě tato práce bývá také často inspirací pro jejich díla. 

"Ta práce nějakým způsobem vytváří v člověku napětí, které je potřeba uvolňovat v rámci nějaké vlastní tvorby," řekl Marek Holub, výtvarník.

"Je to o tom, že ten člověk tam nechá emoce, vyždímá se tam a pak se potřebuje i nějak dobít," řekla Kateřina Nováková, výtvarnice. 

"Absurdních situací, které jsou inspirativní pro tvorbu takových obrazů, zažíváme na našem pracovišti docela hodně," řekla Eva Holubová, výtvarnice. 

Kromě obrazů tu jsou k vidění také plastiky Tomáše Štolby.

"Moje práce vychází z lidového umění, ze spolupráce z mojí první manželkou na loutkách. Inspiroval jsem se např. figurami z bretaňských kalvárií nebo ze slovenského lidového umění. V tomto duchu nějak vyřezávám duchovní tématiku nebo takovou venkovskou s lehkou dávkou humoru," řekl Tomáš Štolba, řezbář. 

Výstavu s názvem Ho-Ho-No-Št – čtyři mezi ploty můžete vidět v Libeňském zámku každý všední den až do 22. března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu