• Načítám...
>

Nové auto s plošinou vozíčkářům usnadní život

  • 16. ledna 2020,
  • 19:11,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Ústav sociálních služeb v Praze 9 má nový vůz pro přepravu klientů. Ten je speciálně upravený tak, aby s ním mohli cestovat i imobilní klienti. Nový vůz poslouží jak na cestě k lékařům, tak třeba i na výlety.

Reklama

Starosta MČ Praha 9 Jan Jarolím a radní pro sociální věci Jiří Janák předali Ústavu sociálních služeb Prahy 9 novou dodávku s rampou. Ta umožní převoz i vozíčkářů.

"Auto je to parádní a musím říci, že jsem velice rád, že se to povedlo, že jsme mohli takovouto formou přispět našemu domovu seniorů a všem našim seniorům, kterým se tak ten jejich akční radius tímto výrazně zvýší," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

"Hlavně to umožní odvážet naše handicapované nebo lidi, kteří nemohou, nemají tak velkou mobilitu, do lékařských zařízení. Můžeme s nimi jet ke všem doktorům, nemusíme čekat na to, kdy nám zdravotní služba poskytne nějaký jejich vůz," řekl Jiří Janák, radní MČ Praha 9.

A nový vůz nevyužijí jen k cestě za lékařem nebo do nemocnice, ale i k mnohem zajímavějším projížďkám.

"Tady máme hodně klientů, kteří by rádi šli za možnosti Prahy 9 a navštívili různé kulturní akce, zámky, hrady a místa, která jim do teď byla svým způsobem odepřena, pokud je nevzali jejich rodinní příslušníci," řekl Jiří Janák.

Cesta k novému autu nebyla úplně jednoduchá. 

"Nejdříve jsme museli udělat výběrové řízení na vlastní automobil. A ten dodavatel toho automobilu nám nabídl právě velmi komfortně zabudovanou plošinu se zaučením, s přípravou pro vozíčkáře, takže po poptávkovém řízení a výběru tohoto automobilu ještě trvalo možná 2 až 3 měsíce, než ten automobil mohl být předán," řekla Michaela Žáčková, ředitelka Sociální služby Praha 9, z.ú.

Novou plošinu si hned vyzkoušel pan radní.

"Co se týče konkrétně tohoto vozu, tak jsem se cítil velice bezpečně, protože se zaklapla záklopka, mohl jsem se držet pevných madel, cítil jsem se, že ten prostor kolem dokola je tak zaplněn, že nemám čeho se obávat," řekl Jiří Janák.

Nový automobil se hned zapojí do provozu a obyvatelé domova seniorů se už teď těší na výlety.

"Naše aktivizační pracovnice ve spolupráci s klienty během 2 nebo 3 dnů připraví nějaké dobré téma, kam by se klienti chtěli podívat. A proto, že máme např. teď aktuálně klientku vozíčkářku, která v podstatě každý den se ptá, kdy už někam pojedeme, tak ta obrovská radost, kterou jí dnes uděláme, bude pro nás velkým oceněním," řekla Michaela Žáčková.

Nový automobil sveze celkem 9 lidí nebo 6 osob a jednoho vozíčkáře a jeho pořizovací cena i s kompletním vybavením byla necelý 1 milion korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu