• Načítám...
>

V Praze 9 připomínají Heydrichiádu dvě nové ulice

  • 10. září 2020,
  • 21:36,
  • PRAHA 9,
  • Jan Varga

Praha 9 má dvě, nově pojmenované ulice. Nedaleko stanice metra Kolbenova teď na mapě najdeme ulice Smržových a Svatošových. Jsou to jména rodin, které významně pomohly k uskutečnění operace Anthropoid.

Reklama

Smržových a Svatošových, tak se jmenují nové ulice v pražských Vysočanech. Jména odkazují k rodinám, které významně pomohly členům operace Anthropoid. Ta skončila atentátem na říšského protektora Reinharda Heidrycha.

"Když parašutisté přichází v lednu roku 1942 do Prahy, tak je to právě Jaroslav Smrž, kdo pro ně získává ubytování u své sestry Emanuely Khodlové. A do odboje zapojuje i všechny své sourozence. Jan Kubiš od Smržů dostal kolo, na kterém pak 27. května vyráží do zatáčky v Holešovičkách. Josef Gabčík zase vyjíždí na svém kole od Václava Smrže, bratra Jaroslava Smrže. Svatošovi se do podpůrné sítě zapojují v polovině dubna, když přichází parašutisté ze skupiny Out Distance, a tráví prvních čtrnáct dnů v Praze. Jsou to Adolf Opálka a Karel Čurda," popsal Vlastislav Janík, historik a badatel.

Slavnostního pojmenování ulic se zúčastnila také Jarmila Mokrá, rozená Smržová, dcera manželů, kteří za svou pomoc stejně jako Svatošovi zaplatili životem v koncentračním táboře. Zatýkání rodičů zná jen z vyprávění. Maminka ji totiž tehdy i se čtyřletým bratrem včas ukryla k prarodičům. Jarmile bylo tenkrát jedenáct let.

"Zastavilo před naším domem auto a maminka říkala: "Babičko utečte, oni jdou pro mě." Tak babička Smržová spolu s tatínkovou sestrou Toničkou vyběhly o poschodí výše a když se vracely, tak už byl byt zapečetěný. Od té doby jsem už nikoho neviděla," zavzpomínala Jaroslava Mokrá, pamětnice.

V pojmenovávání ulic po těch, kteří pomohli členům operace Anthropoid, bude vedení městské části pokračovat. Chce tak připomenout, že ve Vysočanech tehdy fungovala podpůrná síť, která pomohla v boji proti fašismu.

"V rámci další výstavby v tom chceme pokračovat. Stejně jako je třeba naproti pár metrů od stanice metra Kolbenova ulice Moravcových, byť  ti nebyli z Prahy 9, ale byli tam velmi významní v odboji. Možná u nás vznikne i náměstí věnované památce obětí Heydrichiády. Budeme o tom ještě jednat s Magistrátem hlavního města Praha," konstatoval Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Nově jsou tak rok staré ulice osazeny cedulkami s názvy, které doplňují další štítky s vysvětlením, jakým způsobem se ti, po kterých nese ulice jméno, zasadili v boji proti totalitní moci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu