• Načítám...
>

Praha 9 oslavila vznik republiky bez tradiční piety

  • 27. října 2020,
  • 19:31,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Vznik republiky v roce 1918 si připomněla Praha 9 letos v komornějším stylu. Kvůli vládním opatřením se mohl konat tradiční pietní akt. Zástupci městské části si tak tuto významnou událost připomněli alespoň položením věnce u památníku na náměstí Ve Starém Hloubětíně.

Reklama

Městská část Praha 9 se jako každý rok přidala k Praze 14 při oslavách vzniku Československé republiky v roce 1918. Toto výročí se letos muselo z důvodu vládních opatření obejít bez tradičního pietního aktu.

"Připomínáme si výročí samostatného Československa. Je to na místě na Praze 14, protože Praha 9 žádné takové místo nemá a historicky byla Praha 9 a Praha 14 jedním obvodem a v té tradici se pokračuje. Za normálního stavu to děláme s kolegou z Prahy 14 a dalšími organizacemi, jako je třeba Česká obec legionářů. Bohužel to kvůli covidu nebylo možné udělat, tak jsme aspoň takto uctili památku padlých obyvatel Hloubětína a připomněli si vznik samostatného státu," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Zástupce radnice Prahy 9 položil věnec u památníku na náměstí Ve Starém Hloubětíně. Postupně se zde během dne vystřídali a věnce položili i zástupci dalších organizací a spolků.

"Je to pomník padlých obyvatel Hloubětína. Na MČ Praha 9 je jen malý pomníček padlých obyvatel Hrdlořez. Před druhou světovou válkou býval veliký pomník padlých obyvatel Vysočan, ale nacisté tento pomník zlikvidovali a pomník nebyl obnoven, takže proto to probíhá společně mezi Prahou 9 a Prahou 14," řekl Adam Vážanský. 

Opatření související s koronavirem s sebou přináší i zrušení dalších akcí, které devátá městská část plánovala u příležitosti tohoto i dalších výročí.

"Nejen k 28. říjnu, ale plánovaly se další akce. Koncerty k 17. listopadu a 28. říjnu jsme museli zrušit, stejně tak jako tento pietní akt. Věřím, že příští rok bude vše v pořádku a oslavíme to důstojně," řekl Adam Vážanský. 

Podobným způsobem jako v Praze 9 proběhly vzpomínkové akce na rok 1918 i v dalších městských částech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu