• Načítám...
>

Rekonstrukce nádraží Vysočany se rozbíhá

  • 22. března 2021,
  • 14:01,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Rekonstrukce nádraží Praha Vysočany začala. Ještě před tím, než bude stará budova nádraží zdemolována, byly odstraněny pamětní desky, které se tu nacházely. Ty připomínají hrdiny Pražského povstání. Nová odbavovací hala na nádraží by měla stát ještě letos.

Reklama

Rekonstrukce nádraží Praha Vysočany se rozbíhá na plné obrátky. Ještě předtím ale z okolí stavby zmizelo několik pamětních desek, které připomínají hrdiny Pražského povstání.

"Desky mají statut válečného hrobu, takže jsme se domluvili se Správou železnic, že si desky dočasně převezmeme a budou na radnici a až se to nádraží zbourá a bude to tady nové a krásné, tak budou desky opět navráceny na toto místo, kde padli ti hrdinové," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Jedna z desek byla umístěna hned u vchodu na Vysočanské nádraží a patřila Rudolfu Daleckému.

"Což byl vyjednávač povstalců a byl zákeřně zastřelen posádkou obrněného německého vlaku a druhá deska jsou železničáři, kteří také padli v Pražském povstání," řekl Adam Vážanský. 

"Poté sneseme ještě z výpravní budovy původní zděné nápisy, v další fázi tady stavební firma začne demontovat střechu, kde se při bližším ohledání našel eternit, což je nebezpečný materiál, se kterým se musí nakládat opatrněji. Jakmile bude budova zbavena eternitového materiálu a toho balastu okolo, tak se začne v té zadní části s demolicí těch objektů," řekl Viktor Bouše, správce stavby společnosti Správa železnic. 

Poté co bude stařičká budova nádraží zbořena, stavební práce na nové odbavovací hale by měly pokračovat v rychlém sledu.

"Dojde k odtěžení náspu, na kterém se teď nacházíme a nová výpravní budova vznikne na úrovni současné Paříkovy ulice. Dvě koleje, dvě nástupištní hrany, výpravní budova, to bude vše letos v roce 2021 a v roce 2022 se stavební práce přesunou na druhou část nádraží, kde vznikne druhé ostrovní nástupiště a třetí nástupiště," řekl Viktor Bouše. 

Nová výpravní budova bude moderní a bezbariérová, rekonstrukce nádraží je velkou událostí i pro Prahu 9.

"Ve mně se pere pocit nostalgie s pocitem toho, že je ta rekonstrukce opravdu potřebná. Vznikne tady moderní stanice, bude tady rychlejší provoz a věřím, že to obyvatelům Prahy 9 přinese lepší spojení jak do centra Prahy, tak na východ směrem na Nymburk," řekl Adam Vážanský. 

Oprava nádraží Vysočany je součástí velké rekonstrukce trati z Vysočan do Mstětic. Patnáctikilometrový úsek trati bude tříkolejný a plně elektrifikovaný. Na trati se zvýší i maximální rychlost ze současných 100 na 160 kilometrů a vznikne tu třeba i nová zastávka Praha - Rajská zahrada.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu