• Načítám...
>

U Elektry začíná vznikat nová škola

  • 1. června 2021,
  • 11:02,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Nová škola v příštích týdnech a měsících začne vznikat v ulici U Elektry. Základní škola počítá s kapacitou kolem sedmi set žáků, ale už teď se přemýšlí o jejím budoucím rozšíření. Nová budova školy bude mít moderní vybavení - včetně toho sportovního a městkou část vyjde na více jak 400 milionů korun.

Reklama

Ve Vysočanech začínají stavební práce na nové Základní a Mateřské škole U Elektry. Postavit školu a školku na tomto místě je pro městskou část nutností.

"Stojíme mezi Poběbradskou a Kolbenovou, což jsou dvě ulice v Praze, které jsou nejvíce se rozvíjející, čili je také potřeba, aby tam byla ta návazná infrastruktura. To, co se bude dít tady za mnou, je škola. Fenomén té školy je, že po dlouhé době je to první základní škola v číslovaných městských částech, protože školy se v Praze nestaví, ale výstavba se rozvíjí a ta výstavba s sebou ty školy nese. My jsme 12 let museli pracovat na tom, abychom to území získali a abychom připravili stavební povolení a konečně se to rozjíždí," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9. 

"Máme smlouvu se zhotovitelem, máme předání staveniště, to znamená, že v nejbližší době budou zahajovat sestavení práce tím klasickým harmonogramem, který byl daný. Začneme zemními pracemi a potom začne výstavba v podstatě nahoru," řekl Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9. 

Mateřská škola by se měla skládat ze tří tříd a škola základní by měla mít kapacitu asi 700 žáků. Už teď se ale uvažuje nad tím, že by se škola do budoucna mohla rozšiřovat.

"Vedle je pozemek, který patří České poště, v tuto chvíli jednáme o jeho výkupu. Samozřejmě přemýšlíme o tom, že až začneme stavět tu školu, tak bychom koupili vedlejší pozemek a přistavovali pavilony, protože nejvíce se dvě rozvíjející ulice v Praze znamenají do budoucna také velkou školu a pro nás je to závazek," řekl Tomáš Portlík. 

Celý projekt využívá přirozené svažitosti území a třeba vstupní podlaží je částečně zapuštěné v terénu.

"Škola bude jednoduchá konstrukce, tzv. účková, to znamená budou to nosná křídla s jednou budovou a ta konstrukce je navržena tím způsobem, aby se to dokázalo odehrávat všechno v jedné budově, v jedné lajně," řekl Marek Doležal. 

Nebudou chybět učebny pro informatiku, výtvarnou a hudební výchovu nebo multimediální a jazykové učebny. Počítají tu i s jídelnou, školní zahradou a velkým sportovním zázemím.

"Bude tam tělocvična, ale je tam ještě navíc hřiště a to je hřiště na střeše jedné z těch budov. To je z toho důvodu, že jsme trošku limitováni prostorem," řekl Marek Doležal. 

Nová základní a mateřská škola bude pro městkou část velkou investicí. Ta by měla přesáhnout 400 milionů korun, proto finančně pomáhá i hlavní město.

"Zastupitelstvo dalo první částku městské části ve výši 80 milionů korun, vybrali jsme i hodně peněz od jednotlivých investorů. Získali jsme na to i finanční prostředky díky tomu, že jsme anglické gymnázium, které je vedle radnice, prodali a šetříme si právě ty finanční prostředky tady, takže jsme to různě dávali dohromady," řekl Tomáš Portlík. 

Nová Základní a Mateřská škola u Elektry by měla být hotová do dvou let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu